Home » Aktuelnosti » Dug svome zavičaju

Dug svome zavičaju

Pred čitalačkom publikom pojavila se jedna izuzetna knjiga. Autor je Ilija Pavlović, ambiciozni istraživač, publicista, istoriograf, leksikograf i etnolog iz Šamca (Republika Srpska). Rođen je u najvećem selu Posavine Obudovcu i knjiga je istinska monografija ovog sela iako je u fokusu Hram rođenja presvete Bogorodice u Obudovcu. Pripremajući punih trideset godina ovu vrijednu knjigu od polazi od toga da je čovjek dužan svome zavičaju. On je to prihvatio kao svoje vraćanje duga sredini iz koje je ponikao.

U uvodu autor ističe:

– Svaku knjigu pa i ovu prati stotine problema, počev od prikupljanja i obrade naučne građe, a onda i mnogobrojna nerazumijevanja, ali moja vodilja je bila bolje objavljena nego neobjavljena knjiga. Predmet ove knjige je istorija crkve u Obudovcu, a zabilješke, usmena predanja starih Obudovljana , kao i moje obaveze i dug prema rodnom mjestu, bili su vodilja da u ovom poslu, bez obzira na sve poteškoće, radim i istrajem.

Knjiga prati istoriju obudovačke crkve, jedne od najvećih i najljepših u Posavini i šire, od 18. vijeka do danas. Pred čitaocima je prvi put cjlovita istorija ovog pravpslavnog hrama.

Recenzenti su bili Zoran R. Ilić, protojerej – stavrofor, mr Đorđe Nijemčević i Dušan Ristić, novinar i publicista iz ovih krajeva. Izdavači su Srpska pravosalavna Crkvena opština i parohija Obudovac i „Grafil“ iz Banja Luke. Knjiga je pisana uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Gospodina Hrizostoma.

Čitajući ovu knjigu čitalac nailazi na podatke koji djejuju nestvarno sa ove vremenske distance. To je hronika o mukama, ponižavanjima, kulučenju, trećini, bunama (Protina buna 1858, godine). Ali, „sirotinja raja“ je nalazila snage da uz velike gubitke, ipak, sačuva svoj identitet.

– Sveštenici, koji su tada služili pri ovoj crkvi, nisu bili samo služitelji crkve, već i narodni učitelji, tribuni i vođe narodne što se pokazalo više puta u istoriji Crkve, koja je uvijek dijelila tešku sudbinu svoga naroda koji je bio srećen samo kada je bio složan, a bio je složan onda kada je bio uz svoju crvku – ističe recenzent Zoran R. Ilić.

Autor knjige daje veliki broj podataka i činjenica vezanih za selo Obudovac. Zvanično, ovo je monografije crkve, ali slobodno se smije reći da je u pitanju, bez pretjerivanja, i monografija najvećeg posavskog sela. Jer, tu su poglavlja o stanovništvu, grobljima, privrednom razvoju, trgovini, kulturno – prosvjetnoj djelatnosti, narodnim običajima i mnogo čemu drugom. Zaista, veliki posao, ali isplatilo se.

Pa da zaključimo riječima rezenzenta Dušana Ristića:

– Autor je uložio mnogo truda i vremena na prikupljanju podataka iz već davno požutjelih arhivskih dokumenata sve u želji da čitaocima prikaže istinitu sliku o jednom divnom vremenu u kome smo živjeli siromašnije, a bogatije i radosnije u srcu.

 

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*