Home » Pčelarstvo » Kako prepoznati lažni med?

Kako prepoznati lažni med?

www.centarzdravlja.rs

med1

Prirodni med se koristi u kuvanju, kozmetičkim tretmanima, upravljanju bolestima i gubitku težine. Med je izvor energije bogate vitaminima i mineralima, a ima protivupalna i antifungalna svojstva. Pravi med je obično skuplji. Postoje tri osnovne vrste meda: prirodni (čisti), falsifikovani i veštački. Prirodni med se sastoji od sirovog meda, falsifikovan med sadrži prirodni med, ali i ostale sastojke, a veštački med se sastoji od šećernog sirupa ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja.

Ako je moguće, kupite med direktno od pčelara. Mnogi pčelari prodaju med direktno na farmama pčela. Takođe možete iskoristiti priliku da postavite pitanja o tome kako proizvode med. Čist med sadrži 0% vode. Voda će podstaći rast gljivica. Nemojte čistim medom hraniti dete ispod godine dana.

Pročitajte nalepnicu na medu. Proizvođači treba da navedu sve sastojke koje sadrži. Ako med nije čist, treba to i pisati na nalepnici, uključujući i procenat pravog meda koja se nalazi, ako ga ima.

Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbuje u kožu, ako ima meda, jer je čisti med dobar za kožu. Prirodni med nije lepljiv. Ako je ono što utrljate lepljivo znači da ima šećera ili veštačkih zaslađivača u njemu.

Stavite nekoliko kapi na papir ili papirni ubrus. Čist med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.

Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina, kao što su mravi. Mravi neće dirati prirodni med.

Pomešajte malo meda sa žumancetom. Ako je med čist, kada istucete žumance, izgledaće kao da je kuvan.

Napunite čašu vode i dodajte 1 kašiku meda. Čist med će se zgrudati i spustiti na dno, a lažni med će se početi otapati.

Namažite med na krišku hleba. Prirodni med će očvrsnuti hleb za nekoliko minuta. Veštački med će navlažiti hleb zbog sadržaja vode.

Pravi med daće vam osećaj bockanja u ustima neposredno pre gutanja. Lažni med to ne može postići.

Gledajte da li će se med kristalizirati tokom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo je pohranjena, dok će se pravi med kristalizirati.

Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali. Lažni med ima vode pa se šibica neće moći zapaliti.

Dve do tri kašike meda stavite u mikrotalasnu. Zagrejte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizirati i neće postati penast. Lažni med će se teško karamelizirati i biće prepun mehurića.

Read the latest car news and check out newest photos, articles, and more from the Car and Driver Blog.

Facebook Komentari

3 komentara

  1. I jos nesto uzmite kasicicu meda i sipajte ga u dozu ili isti galon ako je pravi on ce curiti iz kasike i nece prekidati,a ako nije pravi on ce izprekidano curiti u posudu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*