Home » Razno » Kako se čita nebo?

Kako se čita nebo?

Vremenska prognoza interesuje svakog poljoprivrednika

Vremenska prognoza

Da bi sačinili vremensku prognozu meteorolozi ne gledaju u nebo nego u gomilu podataka koje čitaju na termometrima, geotermometrima, barometrima, pluviografima, hidrografima i drugim uređajima i instrumentima. Ustvari, u hidrometerološke zavode kontinuirano pristižu podaci iz meteorološkoih stanica sa terena o temperatiru vazduha, vode i tla, vlažnosti vazduha, vazdušnom pritisku, pravcu vjetra i dr. Na osnovu tih podataka može se procijeniti da li se sperma kiša ili će biti vedro. Naravno, uzimaju se u obzir i izvještaji o vremenskim prilikama nad Evropom, koji pristižu iz Ofenbaha u Njemačkoj i Redinga u Engleskoj.

Na sinoptičkim karatama koje se dobijaju prati se razvoj vremenskih prilika. To su geografske karte kontinenta na kojima se pored većih gradova upisuje koji tip oblaka je na kojoj visini, pravac vjetra, vazdušni pritisak i drugi bitni podaci. Karte se osvježavaju najnovijim podacima četiri puta na dan, a oni se uzimaju sa tla i visina od 1.500, 3.000 i 5.000 metara. Uz sve ovo, na kompjuterima se stalno prate radarski i satelitski snimci. Na radarskim snimcima oblaci su prikazani u različitim bojama, koje govore da li oni donose kišu ili grad. Ukoliko su gradonosni,  hitno se obavještava protivgradna služba i „nebeske nišandžije“ se pripremaju za ispaljivanje raketa.

Na snimcima koji stižu sa stacionarnih satelita iz Zemljine orbite, prate s promjene i razvoj vremenskih prilika u cijelom svijetu. Kada više tih snimaka povežu u jedan niz, meteorolozi na njima uoče kako, u kom pravcu i koliko brzo se oblaci premještaju i da li sa sobom nose hladan ili topao vazduh.

Tek na osnove svega pristiglog pravi se vremenska prognoza za naredni dan ili više dana unaprijed. Što god je vremenska prognoza dugoročnije, toliko je nepouzdanija.

Meteorolozima se dešava da pogriješe u prognozi pa umjesto najavljenih oblaka i kiše osvane vedar dan. Do takvih omaški povremeno dolazi jer i pored svih mjerenja, podataka i prognoza, priroda ima svoje ćudi i zakone do kojih je veoma teško dosegnuti. Desi se tako da krene talas toplog vazduha sa Mediterana. On treba da donese sunčano i toplo vrijeme, ali iz ko zna kog razloga kretanje bude usporeno ili bude promijenjen pravac kretanja. U tom slučaju lijepo vrijeme stigne kasnije ili čak skrene na drugu stranu. U takvim slučajevima meteorolozi prave novu vremensku prognozu.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*