Home » Aktuelnosti » Korisno je udruživati se!

Korisno je udruživati se!

Nove knjige

(Sava Pajkić: Opljačkano, potcijenjeno, neiskorišteno zadrugarstvo Bosne i Hercegovine)

Zajedno smo jači

Pred porotom čitalaca nedavno se našla jedna zanimljiva knjiga – Opljačkano potcijenjeno neiskorišteno zadrugarstvo Bosne i Hercegovine autora Save Pajkića, priznatog agronoma, zadružnog aktiviste, agrarnog novinara i publiciste. To je prvi put da se na jednom mjestu sakupi i stavi između korica obilje podataka i činjenica o bosansko-hercegovačkom zadrugarstvu, od samih početaka do današnjih dana. U knjizi je sabrano dugogodišnje iskustvo autora, njegeve ocjene i razmišljanja o zadrugarstvu na našim prostorima, pa i šire. Ona predstavlja sintezu znanja i iskustva i sigurno će dobro doći zadružnim poslenicima, ali i studentima agronomije, te svima onima koji na bilo koji način izučavaju zadružni sektor pa i samim poljoprivrednicima.

– Potcjenjujući mnogobrojna zanimanja, naše društvo potcijenilo je i sveukupno zadrugarstvo, posebno poljoprivredno. Ta potcjena poljoprivrednog zadrugarstva nije ništa drugo nego „stop“ jednoj oblasti, za koju je danas sve više zainteresovano ljudsko društvo, tim prije što se više ne može individualno gotovo ništa stvoriti, a da se ne udružimo i da, tako udruženi, pristupimo rješavanju određenih problema, među kojima su i problemi unapređenja poljoprivredne proizvodnje – naglašava  recenzent prof. dr emeritus Dževad Jarebica, koji, nažalost, nije dočekao izlazak ove knjige.

Autor knjige Sava Pajkić povodom pojavljivanja svoje knjige kaže:

– Zadrugarstvo je civilizacijska tekovina demokratije i tržišne ekonomije i nosilac privrednog prosperiteta mnogih, posebno evropskih zemalja. U 35 evropskih zemalja ima oko 160 miliona zadrugara. U većini zemalja Evropske unije u zadrugama je od 20 do 40 odsto stanovništva. Ocjenjuje se da su njemačke zadruge naročito pogodan oblik organizovanja za davanja doprinosa ukupnom privrednom razvoju, posebno za osiguravanje radnih mjesta. U ovoj zemlji zadruge osiguravaju oko 800.000 radnih mjesta. U nekim evropskim područjima, poput Emilia Romagna u Italiji, zadrugarstvo je doživjelo pravi procvat. U toj regiji ima oko 8.000 zadruga, što se snažno odrazilo na povećavanje nivoa zaposlenosti, tako da je nazaposlenost svedena na svega četiri odsto. I brojne druge zadruge, njihove poslovne mreže i kompanije u Evropi, istaknuti su privredni subjekti i sistemi. Primjera radi, zadružna firma Lantmannen jedna je od najvećih poljoprivrednih, mašinskih, energetskih i prehrambenih grupa u Nordijskoj regiji. U posjedu je 35.000 švedskih farmera, ima preko 10.000 zaposlenih i posluje u 22 zemlje. Pored evropskih zemalja i SAD-a, zadruagrstvo je u usponu u Indiji, Brazilu, Iranu, Novom Zelandu i mnogim drugim zemljama. A kod nas? Bosna i Hercegovina je na začelju evropskih zemalja, odnosno u skupini sa Albanijom, Makedonijom i Crnom Gorom.

Tražeći odgovor na pitanje zašto je to tako autor analizira broja pitanja BH zadrugarstva stavljajući akcenat na status njihove svojine i imovine, ekonomsko-pravno okruženje, nespremnost na poslovno povezivanje, unutrašnje odnose u zadrugama i tendenciju njihovog gašenja, brojne puteve i stranputice, pojavu lažnih zadruga, uspavanost organa upravljanja, dileme, zablude, zloupotrebe i dr.

Vrijedno je naglasiti da se ne završava sve na konstatacijama. Daju se prijedlozi ovdašnjim zadrugama, njihovim savezima i organima vlasti, od strane najuglednijih zadružnih eksperata u Evropi, koji se odnose na mjere i aktivnosti za brži razvoj zadrugarstva na putu Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Knjiga predstavlja dragocjeno štivo, vrijedan priručnik i podsjetnik za sve one koji su bliski zadružnom sektoru. Zato se s pravom očekuje da će biti dočekana sa velikim interesovanjem kod čitalaca.

Facebook Komentari

One comment

  1. zadrugarstvo je osnova opstanka sela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*