Home » Razno » Đogo je bio prvi

Đogo je bio prvi

Iz istorije konjičkog sporta u Semberiji

Slika Dejana Slepčevića

Proljeće je godišnje doba kada oživljavaju hipodromi i trkaća grla izlaze na staze. Konjički sport postaje omiljena tema među seoskim, ali i gradskim, stanovništvom. Tada se obično oživljavaju uspomene na velike trke, pobjede i rasna grla. Tako je i u Semberiji, poljoprivrednom kraju u kome je konjički sport uvijek imao brojne poklonike.

Zahvaljujući činjenici da je Bijeljina u vrijeme vladavine Austo-ugarske monarhije bila pogranično mjesto u ovom gradu postojala je velika vojna kasarna. U njoj je znatan broj oficira bio iz reda austrijskog, mađarskog i češkog plemstva. Ti plemići su imali sklonosit prema konjičkim trkama. Od 1895. do 1905. godine  trke su priređivane na lokaciji Jezerac, koja je danas u sklopu Poljoprivrednog dobra „Semberija“ iz Novog Sela.

Od 1905. godine trke su organizovane na posebno uređenom trkalištu na brdu Obrijež u neposrednoj blizini grada, gdje su postavljane drvene tribine za uglednije goste. Od te godine trke su organizovane za rođendan cara Franje Josipa, na tzv. Carski dan. Bile su to „carske“ trke u kojima su učestvovala i vojna i civilna grla.

Tih godina u Bijeljini je bio čuven konj bijeljinskog bega Mustaj-bega Salihbegovića, zvanog „Lika Mustaj-beg“. Taj konj je bio plemenite arapske rase, zvao se Đogo, i takmičio se na više velikih trka ostavljajući iza sebe tada čuvane grla iz Mačve i Vojvodine.

Prema zapisima bijeljinskog hroničara Mustafe Grapčanovića u knjizi „Bijeljina i Bijeljinci“  ovo vrsno trkaće grlo je više puta učestvovalo na konjičkim trkama u Šapcu sa čuvaneim mačvanskim konjima koje su jahali najpoznatiji džokeji toga vremena. Ali, i Semberci su imali vrsne konje i poznatog džokeja – Begu Kotarevića. Konj Đogo sa Kotarevićem u sedlu stigao je prvi na cilj na velikim tradicionalnim trkama koje su održane u Šapcu na Ilindan 1906. godine. Sačuvano je predanje da je uveče priređena svečana večera za učesnike trka i goste u jednom šabačkom hotelu. Tada je u čast pobjednika iz Bijeljine prvi put otpjevana kasnije popularna pjesma, koja se i danas pjeva: „Ah, moj Đogo, dobri Đogo/šta je tebi dodijalo…. „ Prvi njen izvođač bio je popularni pjevač Andalija Cicvarić iz Šapca. Kasnije je u ovoj pjesmi ime konja promijenjeno, umjesto Đogo – Doro.

Čuvene „carske“ trke u Bijeljini održavane su do pred Prvi svjetski rat. One su i zvanično bile najveće konjičke trke u Bosni i Hercegovini, veće od poznatih konjičkih trka na Butmiru kod Sarajeva i u Bihaću.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*