Home » Aktuelnosti » Mikotoksini

Mikotoksini

Пише: Крсто СТОЈАНОВИЋ, „Кико“ д. о. о. Бијељина

Foto: nalaz.org

Шта су микотоксини? (мико – гљивице, токсин – отров) Микоитоксини су производи плијесни, чијем развоју погодује влажност преко 13 одсто код житарица и кабасте хране. Вањски изглед житарица и других хранива није сигуран показатељ да непостоји зараза гљивицама и неким од микотоксина. Плеснава храна и микотоксини су присутни вијековима али се на њих „обратила пажња“ тек шездесетих година прошлог вијека, када су се десила масовна угинућа ћурки на фармама у Енглеској. До помора је дошло због заражене љуске кикирикија микотоксинима, која је умјешавана у храну.

До сада је регистровано на десетине врста плијесни и стотине врста микотоксина. Неке врсте су истражене и доказани су негативни ефекти по здравље животиња и људи. Различити микотоксини имају различито негативно дејство , „нападају“ виталне и друге органе: јетру, бубреге, цријева, а неки дјелују и канцерогено.

На порталу једне америчке фирма, која се бави између осталог и производњом апарата за откривање микотоксина, изражене су сумње, да су неки од микотоксина узрочници ендемске нефропатије (обољење бубрега) на Балкану. Исте сумње изнио је покојни др Златан Синовец на једном предавању у Бијељини, које је организовала наша фирма прије 15-так година.

Узимања хране заражене микотоксинима код животиња се различито одражава у зависности од врсте плијесни, врсте микотоксина и унијете количине. Код животиња долази до губљења апетита, повећања  утрошка хране по килограму прираста, појаве узнемирености, појаве грижења (канибализма), пролива, угинућа. Присуство микотоксина препознатљиво је и на вањском изгледу животиња. Код перади су изражена оштећења на ногама, кљуну, језику. Код других, нарочито млађих категорија животиња, примјећује се лажни полни жар. Код закланих животиња видљива су голим оком оштећења на органима, неприродна боја, цисте…

Микотоксини се код животиња „таложе“ у мишићима и жлијездама, а излучују се преко млијека, јаја и меса. Употребом заражених производа, микотоксини се уносе у људски организам, гдје се наставља њихово негативно дејство.

Треба нагласити да вјештачког лијека против микотоксина НЕМА и да се њихова негативна дејства откlањају једино природним адсорбенсима. Један од њих су природни зеолити, које треба превентивно умијешати у храну.  

Шта су зеолити? Зеолити су посебна врста самљевених вулканских стијена, који има карактеристику везивања микотоксина и других штетних материја (тешки метали, неугодни мириси, влага), у кристалну решетку и тако везан се излучује из организма. Због могућности „упијања“, његова употреба је неограничена а може се користити у исхрани, здравству, екологији…

Зеолити уз адсорпцију – „упијање“ микотоксина – везују и витамине и минерале у проценту од око седам до 10 одсто. Препоручујемо да се иста количина надокнади повећаним додавањем премикса. Предлажемо наше производе KOSTOVIMIN – три одсто или VIMIDOK KM – три одсто, премикс за краве музаре.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*