Home » Voćarstvo » Uzgoj jabuka iz Japana

Uzgoj jabuka iz Japana

U Srpcu

Japanska jabuka

U opštini Srbac ima nekoliko domaćinstava koja uzgajaju mediteransko voće poput smokvi, limuna i kivija, ali samo u dvorištu Cane Stojković raste stablo japanske jabuke koje u posljednjih 12 godina donosi rod i do 100 kilograma.

Ovu voćku je u Srbac donijela njena sestra Danka prije 30 godina, koja živi u jordanskom gradu Amanu.

– Donijela je plod jabuke iz kojeg smo izvadili dvije sjemenke i zasadili ih u saksiju. Za divno čudo, jedna se primila pa smo je preko zime čuvali u kući, a preko ljeta na terasi – kazala je Cana.

Odraslu sadnicu su potom zasadili u dvorištu iz koje se razvilo dekorativno stablo sa neobično lijepim zelenim cvjetovima.

– Prve plodove smo dobili 2001. godine i od tada godišnje uberemo 50 do 100 kilograma jabuka i to sredinom novembra kada sav list opadne. Plodovi su veoma ukusni i jedu se tek kada omekšaju, na način da se rasjeku i kašasti sadržaj jede kašikom – ispričala je Cana.

Ona je kazala da dio roda iskoristi za pravljenje džema i pekmeza, a preostali dio podijeli prijateljima i komšijama.

– Jedini način razmnožavanja je putem izdanaka iz žila jer pokušaji kalemljenja od strane nekoliko komšija nisu uspjeli – kazala je Cana.

PORIJEKLO
Japanska jabuka u Evropu je stigla prvi put u 15 vijeku, porijeklom je iz Azije, a u prirodi se može naći u Japanu, Burmi i Kini. Veoma je bogata vitaminima, a njen svjež plod i sok su ljekoviti kod probavnih problema. Plod se može iskoristiti i za pečenje vrlo aromatične rakije, te kao sastojak za razne kolače, kreme i deserte.

Dejan JOVIČIĆ

Facebook Komentari

One comment

  1. Ja imam kaki star oko 4-5 godina koje je zadnje dve godine radjalo dosta plodova, u ovom videu mozete videti kako je to izgledalo kod mene u vreme branja plodova :).

    https://www.youtube.com/watch?v=hE_fqz29oGI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*