Home » Povrtarstvo » Njegovanje rasada

Njegovanje rasada

Portarske teme

Rasad

Kvalitet rasada u velikoj mjeri zavisi od pravilne njege mladih biljaka. Osim navodnjavanja, neophodne mjere su: provjetravanje objekta, prihranjivanje, pikiranje, kaljenje, zaštita od bolesti i štetočina…

Previsoka vlažnost i temperatura, kao i nedostatak svjetlosti, doprinose formiranju nježnih i izduženih biljaka, osjetljivih na bolesti. Zbog toga je svakodnevno provjetravanje zaštićenog prostora obavezno. Ako su dani hladni i vjetroviti, provjetrava se kada je najtoplije, između 11 i 14 sati. Ova mjera pojačava se tokom proljeća, dok se za toplih dana „prozori“ podižu naizmjenično i uvijek na suprotnoj strani od pravca vjetra. Inače, neposredno poslije nicanja temperaturu treba smanjiti za osam do 12 stepeni u odnosu na optimalnu. Čim se pojave prvi pravi listovi, ona se povećava i održava u optimumu sve do kaljenja, kada se opet smanjuje.

Mlade biljke imaju velike potrebe za hranljivim materijama. Prihranjuju se folijarno, raznim vrstama tečnih đubriva. Prvi put se to radi kada formiraju dva stalna lista. Može se upotrijeiti i rastvor NPK đubriva, u količini  dva   do pet grama na deset litara vode. U fazi četiri do šest listova, odnosno u toku kaljenja, rasad se prihranjuje i s 0,5 – postotnim  rastvorom kalijum–fosfata. To utiče na ćvrstinu stabla, bolji razvoj korijena i povećanu otpornost biljaka, posebno prema niskim temperaturama.

U ranoj proizvodnji obično se sije gušće, tako da se dobija mnogo biljaka na maloj površini. Pošto im je u takvim uslovima otežan porast, neophodno je obezbijediti odgovarajući životni prostor. To se postiže pikiranjem u pripremljene leje, hranljive kocke, razne vrste saksija, plastične vrećice i kontejnere. Prije toga plastenik se provjetri, zemljište zalije, obilježe redovi ili pripreme odgovarajuće posude za pikiranje.

Rasad se zalije i pažljivo vadi lopaticom. Uzima se po jedna biljka sa što više zemlje. Glavni korjenčić se malo skrati, što olakšava rast bočnih korjenčića. Pikira se pod prst ili malom sadiljkom, odnosno štapićem debljine do centimetar i po, kojim se pravi udubljenje u zemlji. Kada se postavi korijen biljke, sadiljka se koso zabada i zatim ispravi. Tako se zemlja priljubi uz korijen. Na taj način pikira se i pod prst.

Obavezna mjera njege je i zaštita od štetočina i bolesti. Najveći problem obično je polijeganje rasada, koje se javlja na prizemnom dijelu stabla. Oboljele biljke prvo poliježu, a zatim se osuše. Da se to ne bi dogodilo, osim redovnog provjetravanja preporučuje se preventivna primjena odgovarajućih fungicida.  Protiv rovca, krtica i miševa efikasni su odgovarajući mamci.

Biljke pri rasađivanju postepeno treba privikavati na nove uslove, što se naziva kaljenje rasada. Riječ je o postepenom, a zatim sve jačem provjetravanju i smanjivanju temperature vazduha i zemljišta. Kaljenje najčešće počinje oko dvije nedjelje pred sadnju.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*