Home » Razno » Menta protiv glavobolje

Menta protiv glavobolje

Mali savjeti

Menta

Njemački neurolog Hartmut Gebel u okviru jedne studije dokazao je da kada se ulje mente prstima utrlja u čelo, potiljak i slepoočnice, glavobolja nestaje u roku od 15 minuta. Kako? Rashlađujući mentol blokira one receptore u koži koji podstiču glavobolju. Pomaže, takođe, kada na papirnu maramicu stavite pet do sedam kapi ulja od lavande i to povremeno mirišete.
* Istraživanja su pokazala da zapisivanje pozitivnih osjećanja može mnogo da pomogne da se bolje osjećate i kvalitetnije živite. Papir i olovka su čudo – zaključili su švajcarski naučnici, koji su dokazali da zapisivanje pozitivnih ciljeva i osjećanja povećava efektivnost u poslu i zadovoljstvo u privatnom životu čak za 60 odsto. Memorisanje prijatnih događaja na papiru pomaže da ih se duže i detaljnije sjećate što podstiče hormon sreće svaki put kada čitate zapisano i provjereno poboljšava mentalno zdravlje.
* Dobro pazite pri izboru šminke. Plava šminka savršeno pristaje plavušama, ali i djevojama zelenih ili smeđih očiju, kao i riđokosim i smeđekosim. Nježniji tonovi pristaju nježnijem polu svjetlije puti i kose, a jači onima sa tamnijim tenom, crnom ili smeđom kosom.
* Jaje čuva vid. Jer, sudeći po najnovijim istraživanjima, izbjegavanje konzumiranja jaja, zati što podižu holesterol – nema osnova. Jedno jaje dnevno povećava nivo luteina u krvi za 26 procenata, a zeksantina za 38 odsto. Istovremeno, niti podiže nivo holesterola, niti triglicerida, ustanovili su naučnici. Zašto je ovo važno? Zato što su lutein i zeksantin dva ključna karotenoida za održavanje zdravlja očiju.
* Zob je dobar prirodni lijek protiv umora, posebno u proljeće. Zahvalna je i za jačanje imuniteta. Čaj od zobi se u narodnoj medicini koristi za liječenje depresije i malaksalosti. Priprema se tako što se kašika zobi prokuva kratko, u tri decilitra vode.
* Boje su čudo. U kući vodite računa da dopustite suncu da uđe u vaš dom. To ćete postići krečenjem zidova u žuto, a ako ste ljubitelj prirode okružite se različitim nijansama zelene. Prostor oplemenite detaljima u plavoj, crvenoj, pink i narandžastoj boji. Da bi kuća odisala harmonijom, veći komadi namještaja (garnitura za sjedenje, sto, komoda…) trebaju biti braon, bež ili bijele boje.
* Mnoge žene kojima je stalo do lijepog izgleda njeguju lice prirodnim preparatima. U prirodi postoje razni lijekovi za svaki tip kože, samo je potrebno odabrati pravi. Evo jednog: ispasirate bananu, stavite je na lice i kada se dobro osuši isperite mlakom vodom. Takođe, maska od meda je odlična za njegu kože lica, a može da pomogne i ako imate problema sa ispucalim usnama. I ne zaboravite, prirodni preparati imaju najblagotvornije dejstvo.
* Da li ste znali da svjetlost i vazduh mijenjaju hranljivu vrijednost namirnica? Tako će, na primjer, zelena salata, ma koliko izgledala svježe, poslije dva dana stajanja u frižideru, izgubiti veliku količinu vitamina. Hranljivu vrijednost svježeg povrća najbolje ćete sačuvati ukoliko ga držite u hermetički zatvorenim posudama: tako ćete ograničiti prisustvo vazduha i usporiti proces oksidacije, a samim tim i gubitak najosjetljivijih vitamina. Prilikom pripremanja, povrće perite s malo vode kako biste sačuvali što veću količinu vitamina rastvorljivih u vodi (vitamin C i gotovo svi vitamini B grupe). Iz istog razloga, povrće kuvajte u što manje vode ili ga kuvajte u ekspres loncu ili na pari.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*