Home » Ratarstvo » Zubača obična

Zubača obična

Koliko poznajemo korove

Foto agroklub.com

U narodu je poznata još pod imenima krvavica i troskot. Latinski naziv joj je Cynodon doctylon. To je višegodišnji korov. Razmnožava se rizomima, vertikalnim, čija se visina kreće od 10 do 50 centimetara i horizontalnim, u vidu stolona. Iz horizontalnih izdanaka izbijaju korjenčići koji se u dodiru sa zemljom ukorjenjuju. Listovi su čvrsti i širina im je dva do četiri milimetra. Klasići su jajasti i postavljeni u vidu crijepa. Cvjeta u ljeto i jesen. Cvat je složena klasolika metlica. Plod je krupa, eliptična, smeđe boje.

Razmnožava se sjemenom i vegetativno. Jedna biljka može dati do 32.000 sjemenki slabe klijavosti. Klija u proljeće i rano ljeto. Ovaj korov je veoma prilagođen našim klimatskim uslovima. Opstaje u skoro svim uslovima. Rizomi izbačeni plugom na površinu obradivog tla, na jakom ljetnom suncu izumira tek poslije 20 do 50 dana. Na jednom hektaru može da se razvije oko 800 kilometara rizoma sa 4,5 miliona pupoljaka. Samo u jednoj godini količina rizoma može da se uveća 40-tak puta. Spada u red toploljubivih biljaka. Traži dosta svjetla.

To je jedan od najžilavijih i najopasnijih korova na našim prostorima. Kao korov najčešće se pojavljuje u okopavinama mada se zna pojaviti i na površinama sa strnim žitaricama. Najviše joj odgovaraju pjeskovita zemljišta, oranice i livade, vinogradi, voćnjaci i nepoljoprivredni tereni. Stoka je vrlo rado jede.

Ako se pojavi u kukuruzu, preporučuje se preparat Fokus ultra.

Narodna medicina je ubraja u ljekovite biljke.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*