Home » Lov » Šuma je mrtva bez divljači

Šuma je mrtva bez divljači

Piše: Drago Gajić

Mićo Erić

Davne 1963. godine, tokom studija na Šumarskom fakultetu u Beogradu, lovački ispit je položio Mićo Erić iz Zvornika. Odmah, po završetku studija, počeo je raditi. Stalno je bio na terenu, ali tih godina nije išao u lov.

– Prestao sam biti terenac 1972. godine i od tada sam postao aktivan lovac. Od samog početka bio sam u rukovodstvu zvorničkog Lovačkog društva i kao predsjednik Upravnog odbora, zatim predsjednik Skupštine, i kao predsjednik Društva, a sada se nalazim na mjestu sekretara „Vukova sa Drine“. Od početka bavljenja lovom, stalni sam član Komisije za polaganje lovačkog ispita, priča Mićo.

Radio je tokom radnog vijeka u drvno-prerađivačkoj fabrici „Šperploča“, potom u opštini Zvornik kao šumarski inspektor, dok je na mjestu načelnika za privredu proveo trinaest godina, a penzionisan je 2003. godine kao upravnik Šumske uprave u Zvorniku.

Za sebe kaže da mu odstrel divljači nikada nije bio suština bavljenja lovom:

– Ja sam se čitav život praktično bavio zaštitom i uzgojem divljači i moj lovački staž je i bio usmjeren u tom pravcu – nabavka divljači, uzgoj, obezbjeđenje sredstava za ishranu, poboljšanje stanja u lovištu. Bavljenje lovom, sporta i društva radi, i očuvanje prirode, dvije su stvari koje su me opredijelile za lov. Pored toga, i moj zadatak kao upravnika šumske uprave bio je da obezbijedim da šuma bude ono što jeste, a ona to ne može biti bez divljači, jer je šuma biogeocenoza, odnosno zajednica biljaka i životinja na određenom području. Šuma je prazna, praktično mrtva bez divljači. Moj moto bavljenja lovom je i bio da obezbijedim zaštitu i da šuma bude to u pravom smislu te riječi, s ponosom ističe Erić.

Kad je lov u pitanju, uglavnom je pucao na nisku divljač – fazana i zeca, ali i to je bilo zarad društva. To je lov u pokretu, lov sa psima i nema sjedenja i čekanja, kao što je slučaj kad se lovi divlja svinja zbog čega praktično na ovu divljač nikada nije išao.

– To je statičan lov, gdje stariji lovci sjede i čekaju na čekama. Osim toga divlja svinja se lovi u kasnu jesen i tokom januara, a to je vrijeme kad na čeki sjediš, a noge ti u snijegu, pa ja nisam nikad bio raspoložen za tako nešto, Erić pojašnjava kroz smijeh.

          U vrijeme kada je bio dozvoljen lov na srneću divljač, sjeća se da je odstrijelio dva ili tri grla u organizovanom lovu sa društvom. I danas je aktivan, mada ga zdravlje ne sluzi najbolje i, kako kaze, nije uvijek „fit“. Dodaje i da se nikada nije našao u opasnoj situaciji jer se nikad nije bavio takvim lovom, ali se sjeća da je pokojnom  Uglješi  Daniloviću vepar razderao butinu. Nije bio obazriv, prišao je ranjenoj zvijeri koja ga je zakačila kljovama. Spasili su ga lovci koji su se tu zatekli.

          Lovci vole da se šale pa i Mićo prepričava kao anegdotu zgodu kada je jedan mladi lovac „mangup“ uspio da prevari starijeg i da ga „ubijedi“ da je vidio mečku sa dva metra, iako u zimsko vrijeme njih nije bilo.

– Taj nas stariji loavc  nije vidio dobro, ali je ipak povjerovao da je vidio mečku i onda je to pricao u Udruženju. Kad su mu rekli da je laž jer u to vrijeme mečka ne hoda, uslijedio je verbalni, sočan napad na mladog kolegu, a mi smo se dobro nasmijali, prepricava Mićo.

Ono sto Eric posebno ističe jesu velika prijateljstva  sa lovcima iz regije kao i sa lovcima  bratskog društva iz Bogatića, sa kojim je dogovor o bratimljenju, ciji je jedan od nosilaca bio i sam Erić, postignut prije vise od 25 godina i koje se ne zaustavlja samo na lovu, nego se lovci i mimo lova posjećuju.

– Kod lovaca je pravilo da se prijateljstvo gradi od prvog dana bavljenja lovom, a nestaje kad prestane biti lovac, a uglavnom dobar lovac prestaje biti samo smrću – naglasava stari lovac iz Zvornika, nosilac ordena Lovačkog saveza Republike Srpske.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*