Home » Razno » Šampinjoni u bašti

Šampinjoni u bašti

Šampinjoni

Šampinjoni se gaje cijele godine u podrumima, tunelima i na drugim mjestima gdje se mogu održavati odgovarajuće temperature i vlažnost. Kada je toplije vrijeme, međutim, mogu da se gaje i na otvorenom, u bašti, vrtu, na okućnici. Jedan ruski ljubitelj gljiva tako radi godinama. Supstrat priprema sam i stavlja ga u leje od dasaka. Leje su visoke oko 30, a široke 100-200 centimetara. Za tu namjenu mogu da se koriste i drveni sandučići i drugi sudovi odgovarajuće dubine. U zemlji se mogu iskopati i mali rovovi, zatim staviti polietilensku foliju, a na nju supstrat. Važno je da su leje na suvom mjestu u bašti i u sjenci.

Supstrat se pravi od 100 kg slame, 30 kg svježeg stajnjaka, 50 kg ptičjeg izmeta i pola kilograma uree. Sve se to stavlja na hrpu i zaliva vodom. Prvo prevrtanje je poslije sedam dana. Tada se na 100 kg supstrata doda četiri kg usitnjenog kreča. Poslije desetak dana uslijedi drugo prevrtanje, kada se dodaje i kilogram i po superfosfata. Prilikom trećeg prevrtanja, na svakih 100 kg supstrata treba dodati 3-4 kg gipsa. Supstrat je spreman za zasijavanje micelije poslije dvije nedjelje.

Micelija se posije na dubinu četiri-pet centimetara, po površini, a poslije toga prekriva slojem supstrata i pritiska rukom. Temperatura supstrata treba da je 24-27 stepeni.

Da li se micelija razvija provjerava se poslije nedjelju dana. Ako se raširila oko pet centimetara, sve je u redu. Do zaostajanja u razvoju može da dođe i zbog nedostatka vlage, pa je tada neophodno zalivanje.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*