Home » Povrtarstvo » Kiseli kupus

Kiseli kupus

Spremanje zimnice i u novembru

Kupus

Malo je seoskih domaćinstava koja će dočekati zimu bez kiselog kupusa. To je tradicionalno dio zimnice, pogodan za salatu, sarmu, podvarak… Međutim, priprema kiselog kupusa i nije baš toliko  jednostavan posao, kako mnogi misle. Ako se želi postići “najbolji kiseli kupus na svijetu i dva sela više” onda se mora paziti na više detalja. Ne radi se ni o kakvoj mudrosti, samo treba raditi s pažnjom. Posao se najčešće obavlja u novembru.

Mora se povesti računa o zapremini bureta koje treba da ima slavinu za pretakanje rasola na dnu, o usklađenosti količine kupusa, vode i soli, temperature u toku kiseljenja, o režimu pretakanja… Za bure date zapremine u litrima, pripremi se kupus čija je težina u kilogramima brojno jednaka polovini zapremine bureta u litrima. Tako napunjeno bure primiće za oko 10 odsto više vode od polovine zapremine praznog bureta. Količina soli u kilogramima treba da bude jednaka četiri odsto od količine vode izražene u litrima, kojom se bure naliva do vrha. Na primjer, bure od 60 litara, kupusa 30 kilograma, vode 32 litra, soli 1,3 kilograma. Bure se drži u podrumu gdje je temperatura vazduha tokom zime uglavnom ujednačena. Treba ga malo podići od poda radi lakšeg pretakanja.

Kupus za kiseljenje treba da bude čvrst, i uglavnom srednje veličine. O sorti treba voditi računa jer postoje sorte koje su idealne za kiseljenje i one druge, koje namaju takva svojstva. Ukoliko ste u situaciji da saznate sortu kupusa, ne izbjegavajte futoiški, bijeljinski, šumadijski, horgoški. Te sorte dobri poznavaoci kiselog kupusa najviše hvale.

Kada se stavi kupus i nalije voda, na vrhu stavite dvije daske i preko njih veliki kamen. Kupus je lakši od vode pa pliva i iskače iznad rasola. Ne preporučuje se stavljanje mermernih ploča niti kamena mekše vrste, jer njih so nagriza. Bure se prekrije i ostavi da kupus kiseli. Prvih 15-tak dana pretakanje se može obavljati svakodnevno, a prvih pet-šest nedjelja dva puta nedjeljno. Postupak je krajnje jednostavan – pod slavinu se podmetne lonac i ispusti se voda iz kupusa. Zatim se ta ista voda vrati odozgo u kupus. Postupak se ponavlja nekoliko puta kako bi se so izmiješala, da se raso ne oteže i da kupus brže ukiseli.

Dva su najvažnija cilja u ovom poslu – da kiseli kupus što duže traje i da se obezbijedi dugotrajna bistrina rasola. Po površini se ne smije pojaviti zgusnuta bijela pjena, koja liči na buđ. Ukoliko se prilikom stavljanja kupusa ispoštuje sve kako treba, sarma i podvarak će biti izvanredni, a salata sa alevom paprikom, takođe. Ovako ukiseljen kupus može trajati sve do juna mjeseca.

Na kraju još neki savjeti:

  • Dobro je da trećina ukupne količine kupusa koji se kiseli bude crveni kupus.
  • Dobro je u bure od 200 litara staviti kilogram-dva cvekle i pola kilograma rena, koji je odličan prirodni konzervans.
  • Ovo je biološko kiseljenje i u kupus se ne stavlja vinobran niti konzervans.
  • Kada stavljate glavice u bure vodite računa da korijen bude dole, dakle, glavica u buretu treba da stoji kako je rasla na polju.
  • Poslije mjesec i po do dva, zavisno od potrošnje, u bure se može stavti desetak kilograma novog kupusa. Nove glavice staviti što dublje jer one treba da dođu posljednje na red za potrošnju.
Facebook Komentari

4 komentara

  1. Tako treba kiseliti kupus

  2. ekstra je savet covek se uci dok je ziv

  3. Meni se par puta desilo da mi kupus truli pa sad nista ne prepustam slucaju nna bure od 120 l. stavim 60 kg kupusa i odmah dodam 3-4 konzervansa ,ove godine sam rizikovao jer koga god pitam niko ne stavlja , stto kaze LJubinka covek se uci dok je ziv . Videcemo sta ce biti, ali kad god sam drugog poslusao pokajao sam se………..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*