Home » Aktuelnosti » Slavlje puno uspomena

Slavlje puno uspomena

Jubilej Fudbalskog kluba “Jedinstvo” iz Suvog Polja, zabilježio Petar Ilić

Monografija

Proteklog vikenda u Suvom Polju je održana jedna veoma lijepa svečanost. Proslavljeno je 50 godina postojanja i uspješnog rada Fudbalskog kluba “Jedinstvo”, koji je zvanično osnovan 1953. godine. Na okupu su se našle brojne generacije fudbalera, sportskih radnika i navijača ovog kluba – od prve pa sve do današnjih poletaraca. Kao na filmskoj traci nizale su se uspomene i sjećanja na uspone i padove, uspjehe i neuspjehe, sportsku sreću i pehove.

Poslije fudbalskih utakmica na kojima su prodefilovale generacije, od veterana do pionira, na svečanosti je o istorijatu kluba opširnije govorio dr Branislav Blagojević, autor monografije, koja se povodom jubileja pojavila pred čitaocima. Ovom prilikom zaslužnim institucijama i pojedincima uručena su priznanja. Među dobitnicima je bio i fudbaler prve generacije Dimitrije Ivanović, koji živi u Zmajevu u Vojvodini. On se biranim riječima  obratio prijateljima fubdala iz Suvog Polja evocirajući uspomene na početke “Jedinstva” i uslove u kojima je ovaj klub “prohodao”.

Prema podacima objavljenim u monografiji autora dr Branislava Blagojevića prvu fudbalsku loptu u Suvo Polje donio je Mika Marić, poznati ljekar sa Vojno medicinske akademije u Beogradu. Fudbal se u ovom selu igrao godinama prije osnivanja kluba pa čak su organizovani fudbalski susreti partijskih aktivista Donje Trnove i Suvog Polja neposredno poslije Drugog svjetskog rata. S obzirom da je u Suvom Polju izgrađen dom za ratnu siročad a potom je radila i osmorazredna osnovna škola mnogo mladih je slobodno vrijeme provodilo pikajući fudbalsku loptu. Neki od tih mališana kasnije su postali dobri fudbaleri. Tako je sačuvan spisak igrača iz sezone 1958/1959 godine, na kome su upisana imena: Mehmedalija Hodžić, Slobodan Stević, Bogdan Petrović, Dimitrije Ivanović, Dževad Tahirović, Vukašin Jovanović, Dušan Živanović, Pero Živanović, Alija Sojilović, Slobodan Stojanović i Stanko Radišić, a rezerve su bili Petar Ilić, Jovo Živanović, Milan Blagojević, Ćerim Hodžić i Mitar Babić.

Zlatna generacija

Klub je registrovan 1963. godine u Brčanskom podsavezu, a dobio je ime po mjesnoj zadruzi koja se zvala “Jedinstvo”. Među registrovanim igračima bili su: Slobodan Stojanović, Božidar Stevanović, Tomo Tanacković, Jovo Vićić, Veljko Bogdanović, Todor Marjanović, Cvijetin Mićić, Slobodan Stević, Slobodan Đokić, Vaso Sojić, Vojo Lukić, Bogdan Petrović, Jovan Marić, Pero Živanović, Vukašin Radišić, Mićo Radišić, Mihajlo Mijatović, Mitar Babić, Dimitrije Ivanović, Vlado Vićanović, Ljubo Vićanović, Ratko Stojanović,  Vlado Maksimović, Jovan Marković, Dušan Živanović, Andrija Jovanović, Milan Blagojević, Neđo Šakotić, Slavko Šakotić, Pero Ilić, Miroslav Radišić. Prvi predsjednik kluba bio je Krsto Ivanović, ugledni partijski aktivista, a dužnost sekretara povjerena je Savi Babiću.

Jubilarnu 2013. godinu fudbaleri “Jedinstva” dočekali su na prvom mjestu Prve opštinske lige Bijeljina sa 17 bodova ispred drugoplasirane “Drine” iz Batra. Od ove jeseni klub će se takmičiti u Regionalnoj ligi, grupa Centar.

Među dobitnicima priznanja povodom jubileja u Suvom Polju našao se i  Nogometni klub “Dinamo” iz Zagreba. Godine 1963. zagrebački “modri” darovali su novom klubu iz Suvog Polja garniture dresova, što je u to vrijeme bila velika vrijednost i lijep izraz pažnje. Lijep gest Zagrepčana, eto, ni do danas nije zaboravljen.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*