Home » Razno » I biljke su žedne

I biljke su žedne

Ako gajite cvijeće

Neophodna voda

Pravi je podvig u ove vrele dane sačuvati cvijeće od visokih temperatura i nedovoljnih količina padavina. Zalivanju, dakle, valja pokloniti posebnu pažnju. Ali, ne smije se zanemariti plijevljenje, okopavanje, uklanjanje precvjetalih cvjetova i zaštitu od bolesti i štetočina.

Cvijeće na terasama, uglavnom jednogodišnje, zaliva se dva puta dnevno, rano ujutro i kasno uveče. Jedanput nedjeljno vodi za zalivanje treba dodati mineralno đubrivo, kako bi biljke ostale cvježe i donosile što više cvjetova. Precvjetale cvjetove treba redovno odsijecati ili kidati, da bi se na taj način podstaklo cvjetanje i bujnost.

Koliko ružama odgovara proljećno vrijeme sa umjerenim temperaturama, toliko im ljetne vrućine i omorine ne prijaju.   Zato ih redovno treba zalivati. Preporučuje se rjeđe, ali obilnije zalivanje kako bi se zemlja do dubine korijena dobro navlažila. Izbjegavati često kvašenje lišća, jer može se „navući“ neka bolest.

Travnjak se zaliva i kosi redovno. I za njega važi rjeđe, ali obilnije zalivanje. Svako zalivanje treba da obezbijedi deset litara vode po kvadratnom metru, ali tek kada se zemlja osuši.

Trajnicama, koje tek treba da cvjetaju, treba pokloniti posebnu pažnju. Pored redovnog zalivanja, redovno ih plijeviti i blago okopavati, kako bi se razbila pokorica. Zemlja treba da bude rastresita i dovoljno vlažna.

I sobno cvijeće ima povećane potrebe za vodom. Zaliva se ujutro. Biljke koje imaju krupne i kožaste listove  treba povremeno orošavati.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*