Home » Voćarstvo » Dunja rijetko oboljeva

Dunja rijetko oboljeva

Savjeti voćarima

Dunja

Posljednjih godina sve je manje zasada dunja, pa čak i pojedinačnih stabala. Brzo širenje bakteriozne plamenjače (Erwinia amylovora) u velikoj mjeri prorijedila je stabla ove voćne vrste.

I pored svih problema koji prate uzgoj dunje, neki voćari ostali su joj vjerni.

Da bi se sa svakog stabla brali zdravi plodovi, ovo voće, za razliku od ostalog, treba redovno, ali znatno manje da se štiti.

Zaštita počinje zimskim prskanjem „kreozanom“ (1,5 – 2 odsto) ili „selinonom“ (jedan odsto). Ako se propusti ovo prskanje, do faze tzv. mišijih ušiju  voćke treba da se oprskaju „galparom“ (0,5 odsto), „oleometionom“ (0,3 odsto) ili sličnim preparatima, uz dodatak fungicida na bazi bakra – „bakarni oksihlorid“, „bakrocid“ i „bakarni kreč“.

Sljedeće prskanje je u fazi ružičastog pupoljka, a od preparata mogu da se uporijebe „venturin“ (0,25 odsto), „ditan“ ili „mankogal“ (0,2), uz dodatak insekticida „fenitrotiona“, „basudina“ ili „zolona“, svi u koncentraciji 0,2 odsto.

Prskanje na samom početku cvjetanja  je najvažnije, jer se suzbijaju izazivači truleži cvjetova i ljetorasta (Monilinnia spp). Efikasnu zaštitu pružaju „benfungin“, „benomil“ ili „sumileks“, uz dodatak „streptomicin sulfata“ (0,015%), koji sprečava pojavu bakteriozne plamenjače. Isti preprati ponovo se koriste u precvjetavanju.

Sljedeći put dunja se štiti sredinom jula. Suzbija se breskvin smotavac, koji izaziva crvljivost plodova. Od preparata se preporučuju „sistemin“, „fosfamid“, „cimogal“ (0,15 odsto) ili „zolon“ (0,2 odsto). Za kvalitetnu zaštitu od brskvinog smotavca nije dovoljno jedno prskanje, jer je štetočćina aktivna do početka septembra. Prska se nekim od preporučenih insekticida u razmaku od 12 do 15 dana.

Preporučena sredstva za zaštitu veoma često se ne mogu naći u poljoprivrednim apotekama. Neka se više i ne proizvode, a u međuvremenu su proizvođači uveli u programe nove preparate pa ukoliko dođete u dilemu, potražite savjet Stručne savjetodavne službe.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*