Home » Povrtarstvo » Četiri „ženske“ nagrade odlaze u Donje Crnjelovo

Četiri „ženske“ nagrade odlaze u Donje Crnjelovo

Sedmi “Dani povrća“ u Crnjelovu kod Bijeljine

Sedmi dani povrća

Sembersko selo Crnjelovo nadaleko je poznato po vrsnim proizvođačima povrća. U posljednjih sedam godina u njemu se održava već tradicionalna manifestacija „Dani povrća“, koja iz godine u godinu postaje sve sadržajnija i zanimljivija. Ove godine organizatori su bili mjesne zajednice Gornje i Donje Crnjelovo, Asocijacija poljoprivrednih udruženja Semberije i Društvo srpskih domaćina Semberije, a pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Agrarni fond grada Bijeljina. Medijski sponzor bila je BN televizija.

 Svoje proizvode izložilo je oko 100 povrtlara iz oba Crnjelova i okolnih sela. Stručni žiri je za najuspješnijeg proizvođača kupusa, povrća po kome je Semberija nadaleko čuvena, proglasio Đorđa Vakičića iz Male Obarske. Rado Bošnjaković iz Gornjeg Crnjelova je najbolji proizvođač paprika, a njegov susjed Duško Nešković je ovogodišnji najbolji proizvođač lubenica. Među nagrađenim povrtarima našle su se i tri žene, sve tri iz Donjeg Crnjelova: Ljubica Mitrović  u konkurenciji proizvođača dinja, Sanja Despotović, najbolji proizvođač paradajza i Nadežda Banjičić, koja je izložila najbolji luk. Janko Blagojević iz Velike Obarske je nagrađen za visok kvalitet izloženih krastavaca, Boško Klasanović iz Donjeg Crnjelova za plavi patlidžan i Ljubiša Kojić, takođe iz donjeg Crnjelova, za karfiol.

Specijalno priznanje za najmlađeg izlagača pripalo je Ankici Mitrović iz Donjeg Crnjelova.

U okviru ove manifestacije organizovano je i takmičenje u pripremanju svadbarskog kupusa. Najuspješniji je bio Stevo Stajić iz Graca.

Ova manifestacija se organizuje sa ciljem da se uanprijedi plasman kvalitetnog povrća po čemu je semberski kraj poznat, te da  povrtari prošire svoja stručna znanja (za njih su organizovana prigodna predavanja vrhunskih stručnjaka), druže se i zbližavaju.

Svakako treba naglasiti da je Crnjelovo dobilo i prvu specijalizovanu povrtarsku zadrugu u ovom kraju.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*