Home » Povrtarstvo » Celer – riznica minerala i vitamina

Celer – riznica minerala i vitamina

Celer

Blagotvorna svojstva celera (Apium graveolens L) poznavali su još stari narodi. Mnogi istorijski zapisi ukazuju na to da se davno počeo gajiti i da je smatran svetom biljkom. Vijenci od celera pronađeni su u egipatskim grobnicama a pravili su ih i darivali i stari Grci. Rimljani su, međutim, smatrali da ova biljka donose nesreću i posvećivali su je bogovima podzemlja.

Ovo se odnosi na divlji celer, oporog i jakog ukusa i mirisa, koji se i danas može naći u močvarama Evrope, Azije i Sjeverne Afrike. Danas zauzima značajne površine. Najčešće se upotrebljava u ishrani, a dokazano je da sadrži mnoge ljekovite sastojke.

Etarsko ulje u cijeloj biljci

Posebno se cijeni zbog prijatnog mirisa, koji potiče od etarskog ulja. Ovo je presudno i za ljekovitost Celera. Ima ga u cijeloj biljci – u korijenu 0,1 procenat, lišću nešto više,  a u sjemenu 2,5 – 3 odsto. Njegov glavni sastojak je limonen, dok karakterističan miris potiče od sedanolida. Ustanovljeno je da etarsko ulje djeluje antispazmatično (protiv grčeva) i sedativno, zbog sadržaja metilftalida. Antikancerogenom dejstvu doprinosi miristicin u etarskom ulju sjemena. Iako je ljekovito, u većim dozama ulje može biti štetno. Zato se ne preporučuje uzimanje preparata na bazi celera u toku trudnoće i upale bubrega.

Ljekovitosti doprinose, flavonoidi, furanokumarini i masne kiseline. Plodovi sadrže do 16 procenata masnog ulja, u kojem se nalazi i rijetka petroselinska kiselina.

Celer je riznica minerala i vitamina. U sto grama svježeg korijena ima čak 940 miligrama raznih mineralnih sastojaka. Najbogatiji je kalijumom, a nije zanemarljiv ni sadržaj fosfora, kalcijuma, magnezijuma, natrijuma, gvožđa, cinka i bakra. Korijen je izvor vitamina E, C i B grupe. U malim količinama sadrži i provitamin A. Za razliku od korijena, u lišću je čak 480 puta više provitamina A, a bogatije je i vitaminima C i E.

Široka lepeza primjene

 

Kao aromatični začin, celer je omiljen u kulinarstvu, za pripremanje salata i supa. U prehrambenoj industriji dodaje se konzervisanom povrću i mesu. Zbog jakog antiseptičkog dejstva, sprečava kvarenje povrća u turšiji.

Preporučuje se za dijetalnu ishranu, izbacivanje štetnih soli, u slučaju kostobolje, gihta, kamena u žučnoj kesi ili bubregu. Smanjuje otoke, ublažava bolesti srca i snižava krvni pritisak. Reguliše koncentraciju glukoze, pa se može koristiti u liječenju dijabetesa. Povećava apetit i olakšava varenje. Međutim, ne treba pretjerati s upotrebom celera u ishrani, jer sadrži dosta natrijuma.

Spomenimo i to da je celer nekada bio sastojak ljubavnih napitaka. Tako je engleski kralj Henrik VIII zahtijevao da mu ovo povrće dodaju u svako jelo. A danas, poslije mnogo istraživanja, utvrđeno je da to nije bilo bez osnova.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*