Home » Ratarstvo » Voda stabilizuje rod

Voda stabilizuje rod

Jul u polju

Navodnjavanje

U ravničarskim krajevima Republike Srpske navodnjavanje malih posjeda postaje sve aktuelnije. Jer, sušne godine su sve češće. Na sreću, ovogodišnje ljeto je dobro počelo. Voda stabilizuje i povećava rod. To dobro znaju poljoprivrednici, ali mnogi od njih nemaju uslova za navodnjavanje.

Budućnost poljoprivredne proizvodnje pripada genetici i navodnjavanju. Genetičari stvaraju nove,  rodnije i kvalitetnije sorte i hibride, a navodnjavanjem se omogućuje intenzivno korišćenje agroekoloških i tehničkih uslova.  Učestale sušne godine, i pored toga što se gaje najrodnije sorte i hibridi većine ratarskih i povrtarskih usjeva, smanjile su prinose. Voda je na našim prostorima postala jedan od najznačajnijih ograničavajućih činilaca stabilne i povećane proizvodnje. Navodnjavanju, dakle, kao redovnom mjerom u tehnologiji proizvodnje gajednih usjeva  moraće da se okreću i sitni poljoprivrednici.

Analiza učestalosti sušnih godina na osnovu sume padavina ukazuje da poljoprivrednici moraju ubuduće davati prioritet investicijama u nadovnjavanje, naravno tamo gdje za to postoje uslovi, i da će te investicije imati prioritet u odnosu na mehanizaciju, objekte i sl.

U posljednjih sedamdesetak godina uočeno je da godišnja, vegetaciona i zimska suma padavina opada u prosjeku oko jedan milimetar godišnje. Pođe li se od prosjeka padavina u vegetacionom periodu koji iznosi oko 340 milimetara, što nije dovoljna količina vode za pravilan rast i razvoj većine usjeva, može  se zaključiti da će u godinama koje dolaze smanjenje količine vode još nepovoljnije  uticati na gajene biljke. Smanjene količine padavina u zimskim mjesecima  vrlo loše utiču  na rezerve vlage u zemljištu, koje su naročito potrebne biljkama početkom vegetacionog perioda.

Sada su najpopularniji sistemi “kap po kap”. Ali, tu su i drugi sistemi za navodnjavanje malih posjeda. U svakom slučaju, ubuduće će se za opremu za navodnjavanje morati da  izdvajaju daleko veća sredstva nego do sada. Drugačije ne ide.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*