Home » Lov » Opasnost od žetvenih radova

Opasnost od žetvenih radova

Opasnost vreba

U Zakonu o lovstvu postoji poseban dio „Sprečavanje šteta i nadoknada šteta“ koji počinje članom 57. U njemu su nabrojane mjere za sprečavanje šteta među kojima se navodi i postavljanje plašilica na kosačice i kombajne. Ali, koliko se kod nas poštuje zakon!?

Divljač veoma često strada od poljoprivrednih mašina. Žetva je jedan od poljoprivrednih radova koji uzimaju „danak“ u ravničarskim lovištima. Još u maju i junu kosi se krmno bilje, najčešće livade i parcele pod lucerkom, crvenom djetelinom, grahoricom i dr. Najveća prijetnja divljači tada su kosačice. A u julu traju žetveni radovi ozimih žitarica. Kosi se pšenica, ječam, raž, triikale, zob. U ovo doba godine gubici divljači na poljoprivrednim parcelama su znatni jer je to vrijeme kada je u poljoprivrednim usjevima dosta mladunaca. Strada pernata divljač, ali i mladi zečevi i lanad, pa i odrasle srne.

Da bi se spriječile ove štete zakonadavac je predvidio obavezu postavljanja plašilica. Međutim, nigdje nije precizirano kako plašilica treba da izgleda pa je teško kontolisati ko je postavio plašilicu, a ko nije. Da li se zvonce veličine nekoliko centimetara može smatrati plašilicom? Jer, efekat takve plašilice je zanemarljiv. Ipak, najbitnije je da li poljoprivrednici imaju osjećaj da zaštite divljač. Ukoliko ga imaju pa uz to i dobru volju, nikakav zakonski propis im nije potreban. Nažalost, malo je njih koji u toku žetve razmišljaju o divljači. Iznenađenje je utoliko veće što su mnogi od njih u isto vrijeme i lovci i poljoprivrednici.

Na poljoprivrednim površinama je veliki broj savremenih kombajna koji su toliko veliki i brzi da divljač pred njima ima malo šansi za spas. Poseban problem je kada na velikim „tablama“ radi veći broj kombajna pa se divljač nađe u okruženju. Neki savremeno opremljeni kombajni imaju ugrađene sigurnosne sisteme, koji se aktiviraju kada se ispred oštre kose u pšenici nađe lane ili neka druga divljač. Savjesni kombajneri će, i ako nemaju takve sisteme na svojoj mašini, zaustaviti kombajn i skloniti ugroženu divljač. Istina, ima i onih koji spašeno lane odnesu kući i ono kasnije završi u paprikašu. Mnogima je nepoznato da mladu divljač ne treba dirati rukama jer ih kasnije u prirodi odbaciju sve jedinke njihove vrste.

I na kraju, još je mnogima nedovoljno poznato da se u razvijenim evropskim zemljama već godinama upotrebljava uređaj termodetektor za otkrivanje divljači. Nakon otkrivanja divljač se markira i istjera sa parcele na kojoj se obavljaju žetveni radovi. Ovi uređaji su izuzetno korisni za usitnjene poljoprivredne površine, kakvih je kod nas najviše, jer se u jednom ili dva prohoda napravi „rendgenski snimak“ cijele površine pod usjevom ili travom. S obzirom da većina tehnološka dostignuća brzo stiže i kod nas, s pravom se treba nadati da će se termodetonatori u dogledno vrijeme pojaviti i kod nas.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*