Home » Razno » Ljepota iz prirode

Ljepota iz prirode

Za seoske domaćice

Ljepota u svom domu

Sasvim je razumljivo da i seoske žene pažljivo prate recepte za ljepotu. Do nekih kozmetičkoh preparata mogu doći i „ručnim radom“. Evo nekoliko savjeta:

Ružin losion. Ovaj losion može se koristiti za cijelo tijelo. Mnogo je manje mastam od buter-losiona, za koji takođe dajemo uputstvo za pripremu.

Potrebno je: dvije čajne kašičice bademovog ulja, dvije čajne kašičice tinkture od kamilice, dvije čajne kašičice gela i jedna kašičica meda.

Priprema ne može biti jednostavnija. Sve sastojke naspite u dozu, zatvorite je i snažno mućkajte. Ako se tokom vremena sastavni dijelovi odvoje, losion ćete samo ponovo snažno promućkati. Ružinu vodicu su u kozmetici upotrebljavalii još stari Grci.

Učvršćivač za kosu. Ne treba vam pjena za kosu. Ova mješavina daće oblik vašoj frizuri. Potrebno je 200 ml ekstrakta kamilice i sok od pola limuna. Još su Rimljanke utrljivale kamilicu u kosu želeći da je posvijetle. A vi pomiješajte ekstrakt kamilice i limun i dobićete odličan učvršćivač. Kosu posušenu peškirom, nakvasite tjeme i izmasirajte pa posušite fenom.

Losion za lice. Ova je mješavine za svaku vrstu kože. Omekšava lice i čini ga nježnijim. Potrebno je: tri čajne kašičice bademovog ulja, dvije čajne kašičice meda, šest čajnih kašičica limundžika i malo jabukovog sirćeta. Pomiješajte sastojke u dozi (kutijici), poklopite i promućkajte. Pazite da naspete samo koju kap jabukovog sirćeta, inače će mirisati na salatu. Međutim, u svakom slučaju odlično djeluje. Ovaj losion pomaže kod nečiste kože i normalizuje funkciju žlijezda lojnica.

Buter-losion. Ova masna, ali ugodna mješavina namijenjena je prije svega suvoj koži. Za njeno pripremanje potrebno je: dvije čajne kašičice nesoljenog butera, četiri čajne kašičice bademovog ulja, dvije čajne kašičice ekstrakta komorača, dvije čajne kašičice ekstrata od kamilice, malo limunovog soka. Priprema se na sljedeći način: najprije u vodenoj kupki otopite buter, zatim mu dodajte ulje i biljne ekstrakte. Prije nego sve skinete sa šporeta, dodajte malo soka od limuna. Sve dobro promućkajte i ostavite da se ohladi. Losion se može održati samo nekoliko dana, nakon toga se puter užegne.

I na kraju evo savjeta kako da napravite biljne ekstrakte.

Biljni ekstrakt sličan je čaju samo je jači i osnovni je sastojak nekih naših recepata. Sasvim je svejedno hoćete li ga praviti od komorača, kamilice ili limundžika – recept je uvijek isti. Šest čajnih kašičica trave i 200 ml kipuće vode. Trave stavite u lončić i prelijte vrelom vodom. Poklopite. Ostavite da se poklopljeno ohladi i procijedite.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*