Home » Razno » Zemlja gubi atmosferu

Zemlja gubi atmosferu

Klimatologija

Zemlja

Naučnici su ostali šokirani kada su nedavno otkrili da Zemlja gubi više atmosfere od Marsa i Venere, koji imaju gotovo zanemarljiva magnetna polja. To pokazuje da naš magnetni štit možda i nije toliko sigurna zaštita od sunčevih zraka kao što se ranije vjerovalo.

– Često govorimo da smo vrlo srećni što živimo na planeti sa snažnim magnetnim poljem koje nas štiti od različitih napasti koje svemir šalje na nas, kosmičkih zraka, solarne baklje i vjetrova – objasnio je Kristofer Rasel, profesor geofizike i fizike svemira na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu.

– Iako je magnetno polje, vrlo korisno u nekim slučajevima, što se tiče atmosfere, ono čini više štete nego koristi.

Rasel je do tog zaključka došao na velikoj konferenciji posvećenoj komparativnoj plenetologiji.

– Nas trojica, koji smo proučavali podatke o Zemlji, Veneri i Marsu, odlučili smo da uporedimo bilješke i tada smo shvatili da sve što smo govorili o magnetnom polju nije potpuno istina – izjavio je Rasel. Glavni problem su struje koncentrisanih čestica koje šalje Sunce, pojava koja se naziva solarnim vjetrom.

– Interakcija vjetra s Venerom i Marsom je vrlo jednostavna. On jednostavno dođe do planete i noseći magnetno polje, koje je omotano oko planete, odvuče dio jonosfere. Međutim, zemljino magnetno polje komunicira sa solarnim vjetrom, upijajući njegovu energiju koja se prenosi u atmosferu putem magnetnih linija. Vjetar prolazi oko velike magnetne prepreke, a kako te dvije sile nisu oslobođene trenja između njih dolazi do reakcije – izjavio je Rasel.

Rezultat njihovog međudjelovanja osim pojave polarne svjetlosti je i zagrijevanje Zemljine atmosfere do tačke u kojoj atmosferski gasovi bježe u više slojeve gdje ih oduvava solarni vjetar.

– Vidljiva manifestacija interakcije je polarna svjetlost. Sunčeva enegrija reaguje s magnetosferom što uzrokuje njen sjaj. Ipak, još se puno stvari, nevidljivih ljudskom oku, tada događa – napominje Skot Bajli iz Centra za svemirska istraživanja na Politehničkom institutu Virdžnije.

Uprkos velikim količinama atmosferskih gasova, naučnici ističu kako nema razloga za paniku. Ukoliko gubljenje amosfere nastavi ovim ovim ritmom, Zemlja će bez atmosfere ostati tek poslije nekoliko milijardi godina.

———————————————-

Cilj istraživanja jeste da se razumije zašto se ponašanje atmosfera Venere, Marsa i Zemlje toliko razlikuje iako su planete zapravo vrlo slične – zaključio je Rasel i dodao kako s kolegama upravo završava naučni rad koji detaljno objašnjava problem nestanka atmosfere.

J. Matijević

„ZOV” Beograd

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*