Home » Povrtarstvo » Sjemenke bundeva

Sjemenke bundeva

Korisni savjeti

Zabavne i korisne

Bundeva se uzgaja ne samo zbog jestivog ploda, nego i zbog sjemenki. Kao namirnica, sjemenke bundeve imaju neuporedivo veću hraniljivu vrijednost od mesnatog dijela, a čini oko 10 odsto težine ploda. Bogate su mastima (45%), bjelančevinama (oko 25%) i ugljikohidratima (oko 18%). Znatno su bogatije i vitaminima i mineralima, posebno željezom, fosforom, kalijumom i kalcijumom.

Energetska vrijednost sjemenki dvadesetak puta je veća od energetske vrijednosti mesnatog dijela bundeve. Sadrže i niz drugih korisnih sastojaka, od celuloze i pektina do fitosterina, fitina, silicilne kiseline i drugog. Sjemenke bundeve odlično su sredstvo protiv crijevnih parazita, najčešće se preporučuju kao efikasno i neškodljivo sredstvo protiv dječijih glista.

Da bismo sačuvali što više hranljivih sastojaka, sjemenke treba oljuštiti neposredno prije upotrebe, pri čemu se ne smije ukloniti tanka, sivo-zelenkasta opna osobito bogata hranljivim sastojcima.

Ulje iz sjemenki dobiveno hladnim postupkom, lako je probavljivo, koristi se za pripremu raznih salata. Ulje bundeve je tamno zeleno-smeđe boje, sadrži esencijalne masne kiseline; oko 45% linoleinske, 25% oleinske, 30% palmitinske i stearinske kiseline i lecitin, koji je prirodni emulgator koji otapa ovapnjenja u krvnim sudovima.

Svojstva bundeve odavno su poznata u narodnoj i službenoj medicini. Hranljive i ljekovite supstance nalaze se u takvoj kombinaciji da ih organizam lako usvaja i apsorbuje jer podstiču reapsorpciju ostalih hranljivih materija.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*