Home » Lov » Požari dolaze

Požari dolaze

Jun u lovištu

Bolje spriječiti...

Topli dani dolaze. S njima  i opasnost od požara. Jun je mjesec u kojem počinje kalendarsko ljeto. Posljednjih godina najtoplije godišnje doba  karakterišu suše, vreline i nedovoljne padavine pa su  i požari  sve češći. Vatre haraju i u ravničarskim, ali i brdsko-planinskim krajevima. Sjetimo se samo velikih višednevnih požara u okolini Trebinja i Višegrada, ali i drugim krajevima Republike Srpske. Gore šume, remize, zasadi, rastinje i usjevi pa i  divljač. Veoma često divljač bježeći ispred vatre traži nova staništa. Posljedice ostaju i „rane“ se liječe i po nekoliko godina jer vatra devastira zemljište, koje ostaje sterilno, bez dovoljno prehrambenih potencijala i skloništa za divljač.

Uz vatrogasce, civilnu zaštitu, vojsku i policiju i lovci su veoma često stali u odbranu od vatre   potvrđujući da su istinski čuvari prirode i divljači.

Kako lovci mogu doprinijeti efikasnosti borbe protiv požara?

Veliki je broj lovaca koji se bave poljoprivredom. Oni treba dobro da znaju od kolike je opasnosti paljenje strnjika. Poljoprivredni stručnjaci stalno upozoravaju kolike su štete od paljenja strnjika, ali u mnogim poljoprivrednim krajevima strnjici se i dalje pale. Uslijedi malo vjetra, vatra zahvati rastinje pa šumu  i eto požara. A ti isti poljoprivrednici su u isto vrijeme i lovci. S druge strane, lovci kao prijatelji prirode često zasjednu, raspale vatru, pripreme roštilj, popiju koju više i kada krenu kući ne ugase vatru. Ona se proširi poslije njihovog odlaska i, opet, eto požara. Čitav je niz ljudskih nepažnji koje izazivaju požar u prirodi. Zato, lovci, budite prvi u zaštiti prirode od požara! Jer, vi ste prijatelji prirode.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je na osnovu 317 izvršenih uviđaja, koji su urađeni radi  utvrđivanja uzroka nastanka požara utvrdilo da su to najčešće otvoreni plamen – izazvan čišćenjem i paljenjem korova, nehat i nepažnja…  Podatak iz 1997. godine, iako ne baš svjež ali i danas itekako interesantan pokazatelj, govori da je te godine u prvih osam mjeseci registrovano ukupno 799 požara u Republici Srpskoj, od kojih je u 644 slučaja gorjela šuma i nisko rastinje (makija, trava i sl).

Šumska gazdinstva, na osnovu člana 64. Zakona o šumama, obavještavaju građane, od letka do objavljivanja putem štampanih i elektronskih medija, da je zabranjeno na poljoprivrednom zemljištu na udaljenosti manjoj od 100 metara od ivice šume paljenje trave, otpadaka i ostalih materijala. To se dostavlja policijskim stanicama, štabovima civilne zaštite, mjesnim zajednicama, školama, ustanovama, selima.

Zaključak je, bez dileme: najjeftinija i najuspješnija mjera borbe protiv požara je preventivno djelovanje. U toj preventivi lovci imaju svoje mjesto i ulogu.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*