Home » Pčelarstvo » Pet bolesti na spisku

Pet bolesti na spisku

Zdravstvena zaštita pčela

Zaštitimo pčelinjake

Pitanje zaraznih bolesti pčela koje se obavezno prijavljuju u Bosni i Hercegovini regulisano je Zakonom o veterinarstvu Bosne i Hercegovine, koji je objavljen u „Službenom glasniku BiH“ broj 34/02. Ovim zakonom predviđeno je da se obavezno prijavljuju sljedeće zarazne bolesti pčela:

• Akarioza pčela /Acariosis of bees,
• Pčelinja kuga (američka trulež legla) / American foulbrood,
• Evropska trulež pčelinjeg legla / European foulbrood,
• Nozemoza / Nosemosis of bees
• Varooza / Varroosis

Iz Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine naglašavaju da se u skladu sa Naredbom o mjerama kontrole zaraznih i parazitarnih bolesti životinja i njihovom provođenju i finansiranju u 2013. godini („Službeni glasnik BiH“ broj 06/13), na svim pčelinjacima moraju provoditi naređene preventivne i dijagnostičke mjere za zaštitu zdravlja pčelinjih zajednica od bolesti američka gnjiloća pčelinjeg legla.

Ističe se, takođe, da je uzgoj matica za prodaju dopušten samo na pčelinjacima koji su pod stalnim veterinarsko-zdravstvenim nadzorom te se u promet mogu staviti samo zdrave pčelinje zajednice, odnosno one na kojima su provedene dijagnostičke i preventivne mjere iz navedene Naredbe.

Facebook Komentari

One comment

  1. OVI PODAC ZA PČELARE OD VELIKE SU KORISTI, KAKO BI U PČELINJIM PROIZVODIMA SAČUVALI VISOKU KVALITETU, A PRODUŽILI USPJEŠAN ŽIVOT I RAD PČELINJIH ZAJEDNICA…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*