Home » Uvodnik » Kiša i sunce

Kiša i sunce

Vremenske prilike u junu

Jun

Meteorolozi jun smatraju prelaznim periodom između proljeća i ljeta. On je po pravilu topliji i sunčaniji od maja. Srednja mjesečna temperature je za tri do pet stepeni viša nego u maju.

Na našim prostoriam zabilježene su godine kada je jun bio najkišovitiji mjesec u godini, a u njemu je i najveći broj dana sa grmljavinom i gradom. Ove godine u maju je bilo suviše mnogo kiše, koja je nanijela štete biljnoj proizvodnji, pa valjda se u junu ne nastave obilne padavine.

Uzrok ovakvom, promjenljivom tipu vremena su povremeni prodori vlažnog i svježeg vazduha sa Atlantika, što uslovljava poremećaj stabilnosti atmospfere i u nižim slojevima, kao i uslove za stvaranje olujnih oblaka koji daju jake vjetrove, pljuskove, grmljavinu, pa i grad.

Mnogo je važnih poslova u junu mjeseci u poljoprivrednim domaćinstvima. Naš izbor je, ovoga puta, jedna stočarska tema, konkretno, svinjogojstvena.

Stočari se u junu raduju gledajući mladunčad na svom gazdinstvu, jagnjad, telad, piliće i – prasad. Kako će prasad napredovati zavisi, u velikoj mjeri, od mliječnosti krmače.

Mliječnost je jedna od najvažnijih proizvodnih osobina krmače. Mada je nasljedna, selekcija na mlječnost se obavlja indirektno na osnovu veličine, mase i ujednačenosti legla pri zalučenju. Tjelesna masa tronedjeljne prasadi treba da bude između tri i četiri kilograma, što je dokaz da je krmača mliječna.

Krmača dnevno luči od 0,5 litara mlijeka, neposredno po prasenju, do 5-10 litara u trećoj nedjelji, kada je lučenje najjače. Dnevna količina mlijeka zavisi od broja prasadi i učestalosti sisanja. S gledišta proizvodnje i obezbijeđenosti prasadi mlijekom, najpovoljnije je da u leglu bude 10 prasadi.

Prasad sisaju veoma često, u prvih 24 časa po prašenju čak 20-24 puta, a kasnije rjeđe 10-15 puta dnevno. Pogrešna je praksa da se prasad drže odvojeno od krmače (da se spriječi prignječenje) i samo povremeno puštaju da sisaju. Teško je dežurati i puštati prasad da sisaju svaka dva sata, danju i noću. Svako preskakanje sisanja smanjuje količinu proizvedenog mlijeka.

Mliječnost krmače zavisi i od količine hrane kojom se hrani. U prasilištu se krmače hrane po volji, kvalitetnom i izbalansiranom smješom. Krmača za zadovoljenje svojih potreba i proizvodnju mlijeka treba da pojede dnevno pet-sedam kilograma hrane. Tu količinu često ne mogu da pojedu prvopraskinje, a ni starije krmače, ako je u staji suviše toplo. Posljedica toga je da krmače po zalučenju, zbog izgladnilosti i slabe kondicije teško i neredovno ulaze u estrus.

Slabije lučenje mlijeka javlja se u 10-20 odsto krmača, prije svega prvopraskinja. Ako je krmača zdrava, može joj se na kraće vrijeme podmetnuti starije leglo. Snažnija prasad, u mnogo slučajeva, svojom aktivnošću i udaranjem u vime podstaći će lučenje mlijeka.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*