Home » Pčelarstvo » Bijeli luk kao lijek

Bijeli luk kao lijek

Liječenje pčela biljnim preparatima

Bijeli luk

Ljekovito dejstvo bijelog luka, omiljenog artikla u ljudskoj ishrani, odavno je poznato. Sve je češća upotreba ovog povrća i pri suzbijanju nekih bolesti pčela kao što su: krečno leglo, evropska trulež, varooza i drugo. Povoljnost primjene ljekovitih preparata  na bazi bijelog luka sastoji se u tome što, pri pravilnoj primjeni, skoro da nema negativno dejstvo na pčele (i ljude), ne zagađuje pčelinje gnijezdo u sanitarno-higijenskom smislu, jednostavno se priprema i primjenjuje, jeftin je, ne izaziva rezistenciju na izazivače bolesti pčela i, što je najznačajnije, dovoljno je efikasan.

Radi povećanja efikasnosti liječenja askosferoze ispitano je kombinovano naizmjenično četvorokratno liječenje nistatinom i preparatom na bazi bijelog luka, sa intervalom od pet dana. Nistatin se miješa sa šećerom u prahu (1:100) i takvim ljekovitim prahom zaprašiva se saće. Ljekoviti sirup sa bijelim lukom bio je dvadesetoprocentne koncentracije. Između svaka dva tretiranja, iznad pčelinjeg gnijezda stavljeno je 200 do 300 grama izgnječene zelene mase bijelog luka. Na taj način postinut je skoro sasvim pozitivan rezultat – potpuno je izliječeno 15 pčelinjih društava. Pri ovim tretiranjima primijećeno je i znatno osipanje krpelja varoe.

Postoje preporuke za još prostije korišćenje bijelog luka pri suzbijanju askosferoze:

– izgnječenu zelenu masu (stablo i nekoliko listova) staviti na podnjaču ispod ramova (kad se masa prosuši – zamijeniti je svježom),

– čena samljeti na mašini za meso ili istucati u avanu (stupi), pa jednu-dvije kašike za jelo ove mase uviti u dva – tri sloja gaze i staviti iznad pčelinjeg gnijezda, na satonoše (poslije pet – šest dana postupak ponoviti).

Bijeli luk djeluje higijenski i “čisti”  pčele od spora. Važno je naglasiti da ne ostavlja neugodan miris u medu. Danas su u upotrebi i neki preparati na bazi bijelog luka. Tako na primjer firma PIP-BH iz Velike Kladuše nudi pčelarima preparat “fortepip”, koji predstavlja vitamine sa kobalt jodidom. Daje se pčelama za stimulaciju za bolje nošenje matice kao i za dopunu hrane prilikom pripreme pčela za zimu. Dodaje se jedna bočica od 20 ml na 10 kg pogače ili na 10 litara sirupa.

Po mišljenju Rajka Radivojca, uglednog pčelara iz Prijedora, bijeli luk se obično dodaje u pogačice i izuzetno je sredstvo za prevenciju pčelinjih bolesti, kao što je nozemoza. Sadrži prirodne antibiotike i druge materije koje povoljno djeluju na organizam pčela.

– Praktikujem da bijeli luk sameljem sa ljuskom i dodajem ga u pogaču. Ovu kombinaciju dovoljno je dati samo u proljeće u jednoj pogači ili u avgustu. Ne treba pretjerivati sa bijelim lukom – savjet je Rajka Radivojca.

Facebook Komentari

2 komentara

  1. kako spremiti beli luk za sirup

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*