Home » Razno » Zvono zvoni – uspomene!

Zvono zvoni – uspomene!

Selo Zagoni kod Bijeljine dobiće uskoro još jednu zanimljivu knjigu – monografiju „Pravoslavna crkva u Zagonima – devet stotina godina hrišćanske duhovnosti”. Autor je Risto P. Matić, profesor iz ovog sela, koji je zaslužan i za pojavljivanje Monografije Zagona svoga brata Branka, koja je objavljena 2010. godine.
Ovom prilikom uz saglasnost autora objavljujemo neke dijelove iz neobjavljene knjige koji se odnose na crkveno zvono.

Ne postoji podatak o veličini i obliku zvona ni na jednoj crkvi brvnari, a, ako je postojalo, šta se s njim desilo prije nego je nabavljeno sadašnje zvono. Moramo vjerovati da je i tada postojao neki zvučni element kojim su oglašavane pojedine crkvene radnje.

Sadašnje zvono na crkvi je preneseno sa prethodne (treće) crkve koja je zbog nesolidne gradnje morala biti porušena. Ono je izljeveno u nadaleko čuvenoj ljevaonici Đuzepea Paskvalinija iz Fermija, iz pokrajine Marke u Italiji.

I ono ima svoju neobičnu istoriju.

Dopremljeno iz Beča i Beograda na lučki dok pristaništa na Savi u Rači, čekalo je na dolazak mještana iz Zagona da ga preuzmu. Kad su ovi došli sa volovskom zapregom i zvono natovarili na kola, već je bila noć i počela kiša i hladnoća. Promrzli seljaci se nisu usuđivali da po mraku krenu nazad na put od tridesetak kilometara, pa su stajali neodlučni da li da krenu, ili da se do zore nekako skupe na slami pored zvona jer prenoćišta nisu imali. Tad nailazi Savo Nestorović iz Broca i primi ih u kuću na večeru i konak, a gladne volove uvede u svoju staju i nahrani.

Sjutradan, kad su krenuli nazad, Zagončani obećaju da će u znak zahvalnosti prvo zvonjenje na novoj crkvi biti posvećeno za zdravlje i napredak porodice Nestorović. Tako je i bilo.

Natpis na našem zvonu, bez i najmanje greške u izradi, glasi:

PRAVOSLAVNI SRPSKI NAROD

DOBROVOLJNIM PRILOZIMA

OVO ZVONO NABAVIO SVOJOJ CRKVI SVETOG PROKOPIJA

U ZAGONIMA . 1921 GOD.

****

MARKOVIĆ I PAVLOVIĆ

BEOGRAD

PREMIATA FONDERIA CAMPANE

C. AV GIUSpe PASQUALINI e f.g

(MARCHE) FERMO (ITALIA)

Klasovi pšenice i drugih žitarica, frizovi i vinjete, velika dedikativna ćirilična slova i uokviren naziv ljevaonice koja ga je izlila, ukrasili su sa svih strana veliko zvono. Ni kod količine upotrijebljene bronze, ni kod dočaravanja umjetničkog izraza očigledno se nije štedjelo. Zagoni su morali imati zvono koje, i po izgledu, i po zvuku, nadmašuje mnoga!

To simetrično zvono je postavljeno na zvonik sadašnje crkve i utvrđeno hrastovim i željeznim gredama. Zvonik, nažalost, nije iznutra izmalterisan, a prozori omogućavaju da i golubovi nađu svoje mjesto i ostave traga o svom prisustvu.

          …

Javilo mi se sjećanje i na crkveno zvono. Iako se ono rijetko čulo, njegov zvuk sam godinama kasnije nosio sa sobom i, ponekad, zadubljen u dramski zaplet nekog francuskog književnog djela ili u neko pravilo latinske gramatike, sasvim ga razgovijetno čuo i razabrao među zvonima sarajevskih crkava i ono me nekako sjetno i zamamljivo vraćalo nazad, mojim roditeljima i drugovima koji su ostali u Zagonima.

Kasnije sam saznao da i to zvono ima svoju zanimljivu istoriju. Zagončani su za svoju novu crkvu morali imati i prikladno zvono, ne kojekakvu klepetušu, ni zvono izljeveno kod kakvih običnih priučenih livaca, taman posla! već kod najčuvenijih majstora – u Italiji! Mogao sam da zamislim oduševljenje i znatiželju zagonskih naručilaca kad je ono dovezeno na volovskim kolima do crkve i kako su pojedini prilazili i sa blještave broze sricali krupna slova posvete. Neki su se čudili neobičnim slovima italijanskog jezika, a neki kuckanjem prstima osluškivali jačinu i boju tona prigušenu slamnom podlogom.

Žudno se očekivalo da se zvono postavi na svoje mjesto i brujanjem objavi kraj mukotrpnih nastojanja da se izgradnja crkve privede kraju.

I eto tako, njegov zvuk ponekad i dalje nostalgično zatreperi u mojim ušima.

          Takva sjećanja su me i navela da pišem o Pravoslavnoj crkvi u Zagonima…

___________________

Knjiga Riste P. Matića „Pravoslavna crkva u Zagonima – devet stotina godina hrišćanske duhovnosti” već ima i prve prenumerante. Svi zainteresovani za pretplatu ove zanimljive zavičajne monografije mogu se javiti autoru  elektronskom poštom na e-mail:  rmatić@teol.net, kako bi se i njihova imena našla u spisku prenumeranata. Oni koji su voljni da poklone knjigu nekoj dragoj osobi  trebaju to posebno naglasiti. O cijeni knjige i računu na koji se mogu vršiti uplate posjetioce našeg portala ćemo naknadno obavijestiti.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*