Home » Pčelarstvo » Primjena meda u ishrani dijabetičara – III dio

Primjena meda u ishrani dijabetičara – III dio

Med

U toku godine poželjno je obezbijediti, makar na početku svakog godišnjeg doba, u trajanju od 3 do 4 sedmice:
• Jednu supenu kašika mješavine meda i svježeg polena (80:20). Uveče se ova mješavina potopi u kefir, kiselo mlijeko ili surutku, pa se sutradan popije na pola sata prije doručka i/ili
• Jednu supenu kašiku mješavine meda i matičnog mliječa, rastopiti u čaši tople vode ili čaja i popiti na pola sata prije ručka (1 kg meda se pomiješa sa 10 g svježeg matičnog mliječa). Ova doza predstavlja oko 300 mg matičnog mliječa.
• Uz svaki obrok se konzumira po jedna kafena kašika sjemena koprive u medu (900 grama meda se pomiješa sa 100 grama suvog sjemena koprive),
• U pripremljeni napitak, bilo da uzimamo polen u medu ili matični mliječ u medu, ukapa se po 20 kapi 20 do 30% alkoholnog ekstrakta propolisa.

V Vitaminska podrška

C vitamin je najmoćniji antioksidant koji nam obezbjeđuje uredan imuni sistem i ako ga unosimo u kontinuitetu daruje nam dobro zdravlje. C vitamina ima po redu veličina u: šipku, crnoj ribizli, crvenoj paprici, zelenoj paprici, renu, šumskim jagodama, prokelju, kiviju, jagodama, kelju, kelerabi, karfiolu, zelenoj salati, spanaću, narandžama, grejpfrutu, limunu, kupusu, crvenim ribizlama, maslačku, mandarinama. Pored korištenja ovih biljaka u toku dana se preporučuje nekoliko tableta C vitamina sa čašom vode. Veća količina C vitamina ne smeta organizmu, jer ga jetra neškodljivo izluči.

Bogatstvo vitamina i minerala se nalazi u tek proklijalim sjemenkama žitarica i leguminoza. Preporučuje se dva puta dnevno uzimanje klica koje se prije upotrebe pomiješaju sa jogurtom, kiselim mlijekom, mladim sirom, kefirom ili medom.

Posebne napomene:

Zbog zahtjeva ugljenih hidrata i proteina za potpuno različitim pH ambijentom u usnoj duplji i probavnom traktu, u pojedinim obrocima nije dopušteno uzimati skupa ugljene hidrate i proteine.

Moramo obezbijediti da stolica redovno bude uredna. U tom smislu zatvor, kao ni proliv, ne treba tolerisati, ali je važno da to obezbijedimo načinom ishrane i korištenjem ljekovitog bilja. Laneno sjeme samljeveno i pomiješano sa medom povoljno utiče na regulisanje probave.

Potrebno je obratiti pažnju da ne spavamo ili u toku dana ne boravimo na mjestima gdje postoje štetna elektromagnetna zračenja. Postelju treba postaviti u pravcu sjever – jug, stim da glava uvijek bude okrenuta prema sjeveru.

Način života treba da isključi stres ili da ga dovede na prihvatljiv nivo. Iz života bezuslovno treba isključiti mrzovolju, nervozu, neraspoloženje i sukobljavanje bilo koje vrste. Svakodnevnu komunikaciju treba organizovati da bude tolerantna, da zrači vedrinom, dobrom voljom i dobrom namjerom.

Svakom dijabetičaru prioritetan cilj treba da bude da ga visok nivo glukoze u toku noći ne diže na mokrenje. Da bismo to postigli, pored pravilnog načina ishrane, poslije 18 časova dopušteno je do 2 dcl tečnosti.

Preporučuje se blago vježbanje i šetnje ili boravak u planini i u prirodi makar 2 do 3 puta u toku sedmice po 1 sat dnevno.

Doziranje insulina ili drugih antidijabetika potrebno je usaglasiti sa novim načinom ishrane.

Spavanje treba organizovati između 22,00 i 06,00 časova.

Kraj

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*