Home » Lov » Maj – početak lova na srndaće

Maj – početak lova na srndaće

Selekcijom do ljepote i bogatstva

Srndać

Od sredine maja srndaći su u mnogim našim lovištima na nišanu. U pitanju je veoma atraktivan lov, koji i za najprobirljivijeg  lovca predstavlja pravi užitak. Međutim, na prostorima Republike Srpske pa i cijele Bosne i Hercegovine tokom minulog rata srneća divljač je skoro u cijelosi uništena. Dugogodišnjim lovostajem stanje se popravilo i sada se u velikom broju lovišta lovi i ova divljač.

Lovci koji domaćinski gazduju svojim lovištem vode računa o selekciji jer je cilj da se njome iz populacije odstrane sva slaba, bolesna i grla male trofejne vrijednosti. Tokom dugogodišnjeg lovostaja učešće takvih grla u ukupnoj populaciji srneće divljači se značjano povećalo pa je sada vrijeme da se više radi na podizanju kvaliteta grla.

Međutim, mnoge lovce interesuje, prije svega, trofejni odstrel. A on može biti uspješan samo u lovištima sa dobrom starosnom i polnom strukturom srneće divljači. To, konkretno, znači odgovarajući broj zrelih grla, koja su dostigla gazdinsku starost.

– Za uspješno izvođenje neophodno je poznavati opšta načela selekcionog odstrela i stanje konkretne populacije srna u lovištu. Selekcioni odstrel se izvodi u skladu sa godišnjim planom gazdovanja lovištem. Dobro je da počne što ranije, odnosno što bliže početku otvaranja sezone. Tada je moguć pravi odbir da se što prije izluče najslabija grla u svakoj starosnoj klasi, time oslobodi prostor za uzgojno vrijedna, a izbjegne učešće slabih u reprodukciji – savjetuje Milenko Zeremski, poznati lovni stručnjak.

Ukoliko selekcioni odstrel počne kasno, malo je vremana za pedantan odbir grla, vegetacija je bujna, pa su moguće greške. Najvažniji zahvat je odstrel najmlađih grla. Pravovremena selekcija mužjaka itekako je bitna za uspješno gajenje ove divljači. Razumljivo, odstreljuju se najslabije jedinke. A to znači da lovci moraju na vrijeme „snimiti“ stanje u lovištu koje im je povjereno na gazdovanje. U cijelom ovom poslu nužno je ostvariti punu koordinaciju sa susjednim lovačkim organizacijama jer je srneća divljač pokretljiva, brzo prelazi u susjedno lovište i obratno. Ukoliko se tako ne radi neminovno se smanjuju efekti selektivnog odstrela.

Posljednji se love trofejno zreli srndaći, jer je cilj onih koji domaćinski gazduju lovištem da najbolja grla ostave potomstvo. U svakom slučaju odstrel može biti samo u okviru realnog prirasta i po utvrđenoj polnoj i starosnoj strukturi populacije. Kada je riječ o starosnoj strukturi, u populaciji bi trebalo da bude pola mladunčadi i podmlatka, petina mladih grla, isto toliko srednjedobnih ili rasplodnih grla i desetak odsto zrelih. Naravno, to je teško postići, ali takvim odnosima treba težiti.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*