Home » Razno » Teodora – malo poznata ljekovita biljka

Teodora – malo poznata ljekovita biljka

Piše: Lazar Jović iz Donje Trnove

Teodora

Vrijeme je u kome se veliki dio čovječanstva veoma udaljio od prirodnog načina života i u kojem je izložen opasnostima da oboli zbog svog pograšnog stava prema životu. Dobro bi bilo da pronađemo put do naših ljekovitih biljaka. Ljekovito bilje je dar prirode, još od prastarih dana.

Poznati travari su još od davnina govorili, da je za svaku bolest narasla neka biljka, samo je treba dobro poznavati i pravilno upotrijebiti.

Svako može da doprinese svom zdravlju ako, radi preventive i blagovremeno sakuplja ljekovito bilje, te ih u obliku čaja pije svakodnevno ili po potrebi.

Sve što jedemo i pijemo prolazi kroz našu krv. Krv će naša biti takva, kakva je naša ishrana.

Opšte poznata stvar je, da se u savremeno vrijeme živi brzo. Podložni smo raznim stresovima, na svakom koraku nudi nam se brza hrana, koja može izazvati razne tegobe i bolesti, pogotovu ako tome dodamo našu fizičku aktivnost i veću upotrebu alkohola.

Jedna, a možda i najčešća bolest takvog načina života, je oboljenje probavnog trakta, sa čestim obilnim krvarenjima iz debelog crijeva.

Uz sva uvažavanja savremene medicine, često se desi, da jednostavno, propisani medikamenti ne pomaži u izlečenju ove bolesti. Čovjek se jednostavno prepadne, kad vidi koliko krvi ide i počne da se pita, dokle će izdržati.

Da za svaku bolest koristi neka biljka, kako je to na početku navedeno, i za ovaj, veoma ozbiljan zdravstveni problem, ima takođe biljka koja vrlo uspješno otklanja tegobe, u šta sam se i sam uvjerio.

Biljka je za sada bezimena, jer sam prelistavao literaturu, koja opisuje mnoge ljekovite biljke, pregledao internet stranice o ljekovitom bilju, Pelagićevu knjigu, konsultovao eminentne poznavaoce ljekovitog bilja, ali do sada nisam našao kako se ta biljka zove.

Biljka je po spoljašnjem izgledu slična minijaturnoj paprati, preko zime lišće je zeleno i ne opada. Radi se o vrlo rijetkoj biljci, raste na dugo neobrađivanom zemljištu. Kada se iskopa i odstrani zemlja iz busena nailazi se na sitne crne korjenčiće veličine klikera. Krtole su obično okruglog ili nepravilnog oblika.

S obzirom da mi je mještanin sela Donja Trnova, izvrsni poznavalac ljekovitog bilja, Teodor Jevtić, zvani Tejo, prvi rekao za ljekovite osobine ove biljke ja sam joj dao ime „Teodora”.

„Teodora” je zaista lijek sa nevjerovatnim dejstvom – mnoge ljude je izliječila, čak i one kojima je bila zakazana operacija. Dovoljno je petnaest dana piti čaj od ove biljke i problemi nestaju.

Na kraju sam u želji da dobijem stručno mišljenje o ovoj biljci, poslije tri godine traganja, zamolio za pomoć  dr Milenka Ćurčića, profesora biologije na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini, koji je vrhunski poznavalac ljekovitog bilja. On mi je rekao da se radi o biljci čiji je latinski naziv Spiraea philipendula, i da je to u prirodi vrlo rijetka biljka sa ljekovitim osobinama. Ona uspješno liječi:

– Reumatizam, pospješuje znojenje, smanjuje temperaturu u organizmu, smanjuje gojaznost i celulit, pospješuje mokrenje, izlučuje otrovne materije iz organizma, čisti krv,

– U krvnim sudovima, kao biljni aspirin, ima antitrombozni efekat, olakšava probleme gornjeg digestivnog trakta, vezano za nadimanje stomaka i hiper aciditive (višak kiseline u želucu), što stvara čir – želudačni katar,

– Korisna je za liječenje gihta, oduvijek je korištena kao sredstvo koje tjera vodu iz organizma, a posebno kad postoji upalni sadržaj bubrega,

– Čaj se posebno preporučuje kod bolesti mokraćne bešike, bubrega i prostate,

– Odlična je kod liječenja oboljenja želuca i crijeva, kao i kod upale jajnika,

– Vrlo uspješno liječi unutrašnje i spoljašnje hemoroide,

– Osnovna je sirovina u proizvodnji lijeka aspirin,

– Izuzetan je dijaforetik (regulaisanjemprobave),  astrigens (cirkulacija krvotoka) i  tonik (poboljšanje apetita kod mršavih osoba).

Teodora cvjeta od maja do septembra. Ljekoviti su cvijet, stablo, lišće i korjenčići (krtole).

*****************

RECEPT

Dva korjenčića (krtole) staviti u pola litra vode i kuvati sat vremena da ispari jedan decilitar. Voda dobije boju crvenog vina i neutralnog je ukusa i mirisa. Ostatak podijeliti na dva dijela i piti po dva decilitra ujutro i uveče. Ako se radi o težim slučajevima, terapiju je neophodno ponoviti još jedanput, a poslije toga zdravstveni problemi takve prirode će nestati.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*