Home » Pčelarstvo » April na pčelinjaku

April na pčelinjaku

Najzad proljeće

Svjedoci smo drastičnih klimatskih promjena. Zato radove na pčelinjaku u aprilu treba prihvatiti kao orjentacione, jer sve zavisi od klimatksih uslova, nadmorske visine, kretanja vegetacije I dr. Posebno valja upozoriti pčelare početnike, a to su svi oni sa manje od desetak godina pčelarskog staža, ali i one koji malo (ili nikako) čitaju pčelarsku literature I ne posjećuju predavanja, da pronađu iskusnog mentora koji će im davati savjete koje radove, kada I kako izvesti na svom pčelinjaku. Osim toga, oni, kao I svi ostali pčelari, treba da dobro prouče ili bar malo nauče biologiju pčele, jer to je jedan od osnovnih uslova za rješavanje problema koji nastaju u vrijeme proljećnog razvoja pčela.

Proljećni radovi na pčelinjaku krenuli su početkom avgusta prošle godine. Svi znamo da se u tom mjesecu formiraju zimske pčele I stvaraju zimske zalihe hrane. Ako to pustimo pčelama da u miru odrade, a pri tome im pomognemo, tako što ćemo im, krajem jula ili početkom avgusta, presložiti okvire s medom I nekatarom u drugi (gornji) nastavak LR košnice, a s leglom u prvi (donji), a očistiti ih od varoe, one će se same pripremiti za proljeće – nakupiče dovoljne količine meda za prezimljavanje I premostiće na vrijeme smrtni prostor.

Međutim, to je teoretski tako, ali se u praksi ne primjenjuje prečesto. Postoji nešto što se zove „pčelarska pohlepa”, a ako toj pohlepi još dodamo i nepoznavanje biologije pčele, onda će doći do velikih gubitaka zajednica u proljeće ili, u najmanju ruku, velikih proljećnih radova u pčelinjaku. Pri tim proljećnim zahvatima (velikodušno pružanje prve pomoći velikim količinama šećera), na pčelinjacima će se pčelama dodati šećerne pogače sa dodacima (obezmašćeno sojino brašno, nemasno mlijeko u prahu, surutka i slično)m a kada otopli iznad 10 stepeni, onda i šećerni sirup. Pri tome se zaboravlja da je uzrok potrebe za svim tim radovima ono što smo naznali pčelarskom pohlepom. Dakle, šta podrazumijevamo pod tim terminom? Kratko i jasno – – kasno oduzimanje meda i uzimljavanje pčela na šećeru.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*