Home » Aktuelnosti » Stevo Mirjanić – novi ministar poljoprivrede

Stevo Mirjanić – novi ministar poljoprivrede

Promjene u Vladi Republike Srpske

Stevo Mirjanić

Novi ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je prof. dr Stevo Mirjanić. Rođen je u 1945. godine u Romanovcima kod Gradiške. Poljoprivredni fakultet završio je 1971. godine u Sarajevu. Magistrirao je 1978, a doktorirao 1984. godine.

Bio je član Vlade BiH i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, zatim generalni direktor Kombinata AIPK – Banja Luka, te član Saveznog izvršnog vijeća SFRJ, Beograd – ministar bez portfelja, predsjednik Međurepubličkog komiteta za tržište i cijene. Takođe, bio je član Saveznog izvršnog vijeća SFRJ i savezni ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu SFRJ od 1988. do 1992. godine, te predsjednik Savjeta za agrarnu politiku Savezne Vlade SFRJ. Obavljao je dužnost direktora Poljoprivredne banke Agrobanke u Beogradu, u periodu od 1992. do 2004. godine. Tokom svoje karijere, bio je između ostalog, i predsjednik Upravnog odbora Instituta za proučavanje ljekovitog i aromatičnog bilja „Josif Pančić“ u Beogradu, zatim član Predsjedništva Republičke privredne komore u Sarajevu, predsjednik Izvršnog odbora Privredne banke Sarajevo – Udružene banke, te član upravnih odbora više preduzeća iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje, prerade i prometa poljoprivrednih proizvoda, kao i član Komisije za ruralni razvoj Republike Srpske.

Stevo Mirjanić je senator Republike Srpske i redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, šef studijskog programa „Agrarna ekonomija i ruralni razvoj“ i rukovodilac prvog master studija usmjerenja ruralni razvoj, te mentor više magistarskih radova i doktorskih teza. Objavio je osam knjiga i 136 stručnih i naučnih radova.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*