Home » Povrtarstvo » Nepoželjno sječenje krtola

Nepoželjno sječenje krtola

Mart u povrtnjaku

Dug put do vreće

U proizvodnji konzumnog i ranog krompira često se, zbog nedostatka deklarisanog sadnog materijala, koriste sječene krtole. Oko 30 odsto krtola je veće od 55 milimetara i prosječne mase preko 90 grama, pa ih proizvođači dijele na polovine, trećine i četvrtine. Tom prilikom treba imati u vidu da je za sadnju optimalni prečnik 28-55 milimetara, a težina 50-80 grama.

Prema riječima stručnjaka, sječenje je nepoželjno jer se smanjuje prinos kasnog krompira i povećava opasnost od širenja bolesti. Ipak, ako je to neophodno, treba se pridržavati određenih pravila.

Pažnju treba obratiti na raspored okaca, tako da na svakom isječenom dijelu ostanu najmanje dvije ili tri dobro razvijene klice, dužine 0,5-1,5 centimetra, boje karakteristične za sortu. Krtole ne treba saditi odmah poslije sječenja, već se ostave 20-30 dana na 14-18 stepeni, pri vlažnosti vazduha 90-95 procenata i na dnevnoj svjetlosti. U tom slučaju na sječenom dijelu se uhvati pokorica i smanjena je mogućnost infekcije.

Prije sječenja treba dezinfikovati alat dvoprocentnim rastvorom formalina. Tako će se spriječiti širenje gljivičnih bolesti poput raka krompira, bijele noge, plamenjače, prašne krastavosti, gangrene. Onemogućava se i razvoj obične krastavosti i crne noge, koje izazivaju bakterije, a i brojnih virusa. Ako se u toku skladištenja sječenih krtola pojavi neki od ovih uzročnika bolesti prije sadnje treba upotrijebiti preparate na bazi cineba ili mankozeba.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*