Home » Razno » Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju

Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju

Kulturno-zabavni život na selu

34. putU subotu 16. februara je počelo tradicionalno takmičenje semberskih sela u kulturno zabavnim djelatnostima pod nazivom “Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju”. Ovaj popularni seoski  festival održava se 34-ti put u organizaciji Srpskog kulturno prosvjetnog društva „Prosvjeta” iz Bijeljine i Gradske uprave Bijeljina.

Izuzetnim društvenim značajem, dugovječnošću, šarolikošću, izvornošću i kvalitetom Festival „Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju” zaslužuje pažnju i podršku – i dobija je. Posebno od lokalne samouprave.

Pripreme za ovogodišnji  festival semberskih sela su završene i takmičenje će početi u selu Patkovača gdje u goste stiže selo Glogovac. Dan kasnije u selu Popovima, na obali Drine, nastupaju selo domaćin i jedno od najvećih sela ovog kraja – Batković.

          Nedjelju dana kasnije, tačnije 23. februara,  domaćin je Donji Dragaljevac, a u goste stiže selo Kojčinovac. Sutradan snage će u Trnjicima odmjeriti ovo selo i Hase.

          Prema kalendaru festivala 2. marta u Domu kulture Janja sastaju se ekipe Novog Naselja Janja i Dvorova. U oba ova mjesta u velikom broju su zastupljena raseljena lica iz Sarajevskog Polja i drugih brdsko-planinskih krajeva Bosne i Hercegovine tako da se te večeri očekuje mnogo izvornog narodnog melosa i običaja iz tih krajeva. Dan kasnije u selu Brodac gostuje Velika Obarska. U pitanju su dva velika semberska sela, koja su imala vrijedne rezultate u dosadašnjim takmičenjima pa se očekuje veoma zanimljiv susret i prepuna sala Doma kulture u Brocu.

          I na kraju, u selu Gradac 10. marta susreće se selo domaćin i susjedni Srednji Dragaljevac, čime će se završiti kvalifikacioni dio takmičenja.

          Završni koncert planiran je za 16. mart u Sali Gradskog bioskopa u Bijeljini, kada će se saznati ovogodišnji ekipni i pojedinačni pobjednici.

          Pored Grada Bijeljine i Srpskog kulturno prosvjetnog društva „Prosvjeta” iz Bijeljine organizaciju ovog zanimljivog takmičenja podržalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske te Mikro kreditno društvo „Mikrofin” iz Banja Luke.

Facebook Komentari

One comment

  1. Ja kao igrac u Folklormom ansamblu Brodac nisam odusevljen novim nacinom takmicenja,tj. prije je veci zar bio ucesnika u kvalifikacijama kad smo se borili za bodove,a ovako svko od igraca ima utisak da je sve ovo revijalno.
    Sinoc 03.03.2013god smo odigrali protiv Obarske,koja je dostojan protivnik Brodca ali kakvo je „TAKMICENJE“kad se u kvalifikacijama ne proglasi pobjednik.

    To je neko moje misljenje kao Igraca i Ucesnika ove manifestacije! Adam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*