Home » Razno » Pecanje na minusu

Pecanje na minusu

Pecanje

Izuzmemo li ne tako brojne ribolovce koji idu na mladicu, smuđa, manjića i ostale grabljivice, ima još sportskih ribolovaca koji se ne odriču ribolova ni tokom zimskog perioda. Tokom zime uglavnom pecaju bijelu ribu – škobalja, bodorku, babušku, ploticu… O tome kako se pripremiti za ribolov po hladnoći evo nekoliko praktičnih savjeta iz pera Saše Ledeničanina.

* Nemojte eksperimentisati sa terenima. U ovo doba godine, po pravilu, kratko ostajemo na vodi, pa svaki trenutak treba maksimalno iskoristiti. U tome ćemo uspjeti ako posjećujemo samo „provjerene” revire, tj. lokacije za koje znamo da daju ribu. Najbolji znak da se negdje dobro peca je gužva na obali.

* Ukoliko vam je pecanje „na ček” draže od plovka, odmah zaboravite na „obične” teleskope omiljene među dubinkašima. Pecajte osjetljivim fider i piker štapovima, čiji će takni vrhovi registrovati svaki trzaj, a umjesto klasičnih hranilica od spiralno uvijene žice koristiti fider modele ili obično olovo.

* Koristite osjetljiv pribor, veoma fine sisteme i najkvalitetnije udice, čiju ste veličinu prilagodili mamcima. Pecajte što lakšim i pravilno opterećenim plovcima, tankim osnovnim najlonom  i predvezima koji ni pri lovu krupne bijele ribe ne treba da budu deblji od 0,12 do 0,14 milimetara.

* Na malim i bistrim vodama riba lako uočava ljude na obali i sklanja se na sigurno. To je najlakše primijetiti na rječicama i kanalima, na kojim se u ovo doba godine pecaju skobalj, klen i babuška. Umjesto da pecate sjedeći ili stojeći kraj same vode, odmaknite se nekoliko metara i imaćete više uspjeha.

* Na tekućim vodama boloneze tehnika nema premca. U ribolovu ćete najviše uživati ako se opredijelite za lagane i vitke karbonske štapove duge između pet i sedam metara, brze mašinice srednje veličine i kvalitetne monofilne strune namijenjene zimskoj upotrebi.

* Upotreba tankih osnovnih struna, još tanjih predveza i malih udica nalaže veoma oprezno vađenje ulova, naročito kad se na štapu nađe krupan komad. Zato je meredov sa dovoljno dugačkom drškom obavezan dio pribora, bez kojeg ne traba kretati na vodu.

* Na rijekama se tokom zimskog dijela sezone najčešće lovi skobalj. Ako je vodostaj izrazito nizak, „nosonju” potražite u dubokim virovima, a kad voda nadođe i postane „sijera”, pažnju obratite i na prelive. Ukoliko u „čitanju vode” nemate prakse, oslonite se na savjete iskusnih skobljaša.

* Hljebna ruža (pahulja) po mnogima je najbolji zimski mamac, koji će, sem skobalja, plotice i jeza (protfiša) rado uzeti i babuška, bodorka, klen, mrena itd. Ukoliko niste vični pecanju na običan, opredijelite se za tzv. ribolovni hljeb, koji riba teže skida sa udice.

* Pecate li na kanalima, na udici ćete najčešće imati bodorku, koja se tokom većeg dijela zime intenzivno hrani. Ovu lijepu ribu ponajprije ćete naći na dubokim i mirnim mjestima, naročito u blizini mostova, oborenog drveća i sličnih zaklona, gdje joj mamac treba ponuditi na samom dnu ili neposredno iznad njega.

* Mnogi smatraju da je pecanje na crviće lakše jer ribolovac ne mora da reaguje na svako sunjivo dešavanje, kao što je slučaj pri ribolovu na hljeb. Umjesto „ruže” od četiri – pet crva, na malu udicu od tanke žice nataknite samo jednog crvića. Ako možete da ih nabavite, obavezno pokušajte da pecate i na „pinkiće”.

* Za ribolovce s velikih ravničarskih rijeka babuška je riba broj jedan. Sve do ranog proljeća, ona će se u velikom broju zadržavati u rječnim marinama i zimovnicima, u kojima je voda nešto toplija od okoline. Na takvim pozicijama dno je često i bukvalno popločano srebrnim karašima svih veličina.

* Zbog brojnih otežavajućih okolnosti, zimski ulovi su po pravilu mršaviji od onih koje ostvarujemo tokom proljeća, ljeta i naročito jeseni. To ne znači da se i zimi ne možemo napecati. Biće dovoljno da se pridržavate savjeta koje ste upravo pročitali i da “ubodete” dan tokom kojeg je riba koliko-toliko aktivna i lijep ulov biće sasvim izvjestan.

* Čak i ako riba ne bude bila pri apetitu, nekoliko sati provedenih na svježem vazduhu sigurno će vam dobro doći. Dobro se obucite, “naoružajte” se odgovarajućim priborom i dobrim društvom, pa – pravac na vodu! Ne kaže se bez razloga da Bog ne računa dane provedene u ribolovu.

Facebook Komentari

One comment

  1. bog ne računa dane provedene u ribolovu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*