Home » Aktuelnosti » Izazovi poljoprivredne proizvodnje u 2013. godini

Izazovi poljoprivredne proizvodnje u 2013. godini

Seminar za poljoprivrednike u Bijeljini

UBN

Udruženje poljoprivrednika Republike Srpske “Semberija” iz Bijeljine i Poljoprivredni fakultet Univerziteta “Bijeljina” iz Bijeljine organizovali su veoma uspješan seminar na temu “Izazovi poljoprivredne proizvodnje u 2013. godini”. Prisustvovalo je oko 300 poljoprivrednika iz skoro svih sela ovog izrazito agrarnog kraja. Bio je prisutan i Miroslav Milovanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, koji se obratio učesnicima ovog odlično organizovanog skupa.

Poslije pozdravnih riječi Bore Krstića, direktora Univerziteta “Bijeljina” i prof. dr Zorana Rajića, dekana Poljoprivrednog fakulteta, potpisan je ugovor o saradnji između Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske “Semberija” i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta “Bijeljina”. Ugovor su potpisali Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja i Boro Krstić, direktor Univerziteta. Oni su najavili održavanje novih skupova sa ciljem približavanja najsavremenijih naučnih dostignuća iz oblasti poljoprivrede ovdašnjim poljoprivrednicima. Sudeći po izboru tema i predavača za prvi seminar sembeski poljoprivrednici su u novom poljoprivrednom fakultetu dobili značajan stručni oslonac i mjesto gdje mogu doći do dragocjenih savjeta.

“Stočarstvo u tranzicionim procesima sa posebnim osvrtom na govedarsku proizvodnju” bila je tema o kojoj je govorio prof. dr Grigorije Trifunović sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu. On je ukazao na komparativne prednosti stočarstva kod nas: resurse, relativno malu uvoznu zavisnost, mogućnost intenzivne proizvodnje, povećanje zapošljavanja u ruralnim sredinama i povećanje izvoza. Ovaj ugledni naučni radnik je poseban akcenat stavio na ispašu, kao najjeftiniji način stočarske proizvodnje i korišćenje jeftine i rentabilne kabaste stočne hrane.

Veliku pažnju poljoprivrednika Semberije privuklo je predavanje prof. dr Vojislava Trkulje, direktora Poljoprivrednog institute Republike Srpske iz Banja Luke, koji je govorio o suzbijanju crvenila kukuruza, opasne bolesti najrasprostranjenije žitarice. To je sasvim razumljivo jer je crvenilo kukuruza posljednjih godina itekao prisutno u atarima Semberije. O ovoj zanimljivoj temi, na bazi izlaganja dr  Trkulje pripremamo poseban prilog, koji ćemo uskoro objaviti na našem portalu www.poljoprivredaiselo.com.

U nastavku seminara doc. dr Jela Ikanović sa Ekološkog fakulteta Nezavisnog univerziteta Banja Luka govorila je o čuvanju ratarskih proizvoda, a mr Grujica Vico sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevo imao je izlaganje na temu “Faktori poslovnog uspjeha u poljoprivrednoj proizvodnji”. Kada je riječ o ovoj temi iz agroekonomije, podsjećamo da će Poljoprivredni fakultet Univerziteta “Bijeljina” u Bijeljini imati poseban studijski program  “Agroekonomija” na kojem će se sticati zvanje diplomirani agroekonomista.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*