Home » Aktuelnosti » Voda i poljoprivreda na prvom mjestu

Voda i poljoprivreda na prvom mjestu

Drugi pišu, Nada Dreč, „Glas Srpske“

Centar za razvoj i unapređenje sela i u sljedećoj godini (2013) će kroz različite vrste podsticaja ulagati u unapređenje poljoprivredne proizvodnje, a nastaviće i realizaciju projkta kojim je predviđeno rješavanje problema snabdijevanja vodom za više od 95 odsto seoskog područja.

Milenko Šarić

Rekao je ovo za „Glas Srpske” direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić.

          – Iduće godine iz budžeta grada za rad Centra planirano je nešto više od 4,000.000 KM s tim da su za sljedeću godinu sredstva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje uvećana za 100 odsto. Ove godine (2012) taj iznos je bio 500.000 KM dok je za 2013. godinu u ove svrhe planirano 1,000.000 KM – kazao je Šarić.

          Kako je rekao, osnovni prioriteti Centra su upravo podsticaji u poljoprivredi i snabdijevanje vodom.

          – Kada je riječ o infrastrukturi, mi smo do sada bili zaduženi za lokalne vodovode i rasvjetu. Od 2013. godine rasvjeta bi trebalo da pređe u nadležnost Odjeljenja za stambene i komunalne poslove i poslove saobraćaja što će nas uveliko rasteretiti i omogućiti nam da više novca uložimo u podsticaj, što će biti slučaj već sljedeće godine – rekao je Šarić i dodao da se prilikom dodjele podsticaja Centar pridržava Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja u oblasti poljoprivredne proizvodnje, koji je usvojila Skupština grada.

          Prema njegovim riječima, Centar na godišnjem nivou subvencioniše između 700 i 900 domaćinstava, s tim da su prioritet mlada i edukovana domaćinstva.

          – Svi podsticaji su bespovratni, s tim što mi ne dajemo novac kao podsticaj, već različite materijale, opremu, zatim sjemena po cijeni koja iznosi 50 odsto ukupne tržišne cijene. Takođe, na godišnjem nivou dodijelimo između 12.000 i 15.000 sadnica voćaka ljudima koji imaju mogućnost da se bave voćarstvom, a tu su i mnoge druge subvencije kada je poljoprivreda u pitanju – istakao je Šarić i dodao da Centar u kontinuitetu svoja budžetska sredstva ulaže kako u infrastrukturu, tako i u unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

          Šarić je naglasio da je Centar 2007/2008. godine ušao u ozbiljan projekat snabdijevanja vodom seoskog područja, čiji je cilj da vodu dobije više od 95 odsto domaćinstava, čime bi Banjaluka bila jedina lokalna zajednica na širem području koja bi imala riješeno napajanje vodom u seoskom području.

          – U posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući i kreditima uradili smo vodovodni sistem Gašića vrelo, koji pored naselja koja pripadaju Banjaluci, vodom snabdijeva i dio opštine Čelinac i naselje Javorani u Kneževu – rekao je Šarić i dodao da je vodovom Banjica, koji takođe spada u jedan od velikih vodovodnih sistema, trenutno u probnom radu.

          U fazi ozbiljnih radova je i treći regionalni vodovod Crno vrelo, koji se radi u saradnji sa gradom Prijedor, a čiji je primarni dio, koji je zajednički za ova dva grada, završen.

          – Trenutno je u izgradnji i jedan od najvećih podsistema na ovom vodovodu, a to je podsistem Zvijezda, koji bi trebalo da snabdijeva 3.500 domaćinstava na prostoru Banjaluke, drugi je podsistem Bronzanog Majdana za više od 1.000 domaćinstava i najmanji Slavićka za oko 200 domaćinstava – rekao je Šarić i dodao da su Centru na raspolaganju krediti odobreni u 2012. godini, pa će ona koja nisu realizovana tokom ove godine biti prenesena u 2013. godinu.

Razvojni centar

Šarić je podsjetio da je ekipa stručnjaka za poljoprivredu, u kojoj je deset visokoobrazovanih ljudi, svakodnevno u kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima, a s ciljem poljoprivrednog unapređenja organizju se kursevi s različitim temama.

– Na prostoru bivše kasarne na Manjači formirali smo Edukativno-razvojni centar, koji je trenutno poligon za istraživanje i za proizvodnju – rekao je Šarić.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*