Home » Razno » Višnja sa dva zavičaja

Višnja sa dva zavičaja

Iz naših krajeva

Višnja Mandić

Godinama je na sarajevskoj željezničkoj stranici obavještavajući putnike zarađivala svoj željezničarski hljeb Višnja Mandić iz Rajlovca. I lijepo joj je bilo. Ali, dođe ratno vrijeme. Zaustaviše se vozovi. Ratni vihor je odnio Višnju u Semberiju, u Dvorove. Nije joj bilo ni malo lako priviknuti se na nove ljude, običaje, klimu… Trebalo se prilagoditi neimaštini i novom životu u zagrljaju Save i Drine. Prvo je trebalo obezbijediti krov nad glavom, pa školovati dvoje djece… Muž Zoran se zaposlio, ali za Višnju nije bilo posla.

– Nisam se predavala. Moralo se nešto raditi. Slučajno mi je jedna žena dala jaja gusaka i pataka. Uvijek sam volila životinje jer sam porijeklom sa sela. Nisam imala iskustva sa guskama i patkama. Ta živina se gaji uglavnom u ravničarskim krajevima, u Vojvodini, Mađarskoj, ali nije mi bilo teško i brzo sam nabavila i ukrasne kokoši. Polako sam ulazila u tajne živinarstva. Dosta brzo moje japanske patke i kineske kvrgave guske su se našle na poljoprivrednom sajmu u Bijeljini. Priznanja nisu izostala. Salo mojih gusaka i pataka je blagotvorno za bronhitis i stigli su prvi kupci. Jato se postepeno povećavalo, a novčanik nije bio toliko prazan – sjeća se svojih početaka Višnja Mandić.

Godine su prolazile, a Mandići su širili stočarsku proizvodnju. Posebno ih je privlačilo svinjogojstvo. Vrijedna Višnja se sve lakše snalazila u novom zavičaju. Ali, stari nije zaboravljala. Iz Rajlovca je ponijela narodne nošnje, tradiciju, običaje, a pjesmu nije zaboravljala.

– Ko ne zna odakle je, ko ne poštuje tradiciju, ko ne pjeva svoje izvorne pjesme, nije za poštovanje. Ja sam divno prihvaćena od sredine u koju sam stigla, ali u srcu nosim Sarajevo i Sarajevosko polje. Ta nostalgija me podstakla da osnujem izvornu narodnu grupu „Sarajevsko polje” u kojoj je po pet žena i muškaraca. Nastupali smo na mnogim saborima, festivalima i raznim susretima. Svuda smo srdačno dočekivani i vraćali smo se sa priznanjima. Danas smo, slobodno smijem reći, najpopularnija izvorna narodna grupa u Republici Srpskoj. Pjevamo izvorne narodne pjesme iz sarajevskog, ali sve češće iz ovog ravničarskog kraja. Sarajevo u srcu te nosim, Semberijom tobom se ponosim… Taj stih sve govori – kaže odvažna Semberka u čijim žilama teče sarajevska krv .

Višnja Mandić je žena zlatnih ruku. Ona šije, plete, tka. NJene rukotvorine su omiljeni suveniri gostiju Banje Dvorovi. Sve što radi je u etno stilu pa su joj, sasvim, razumljivo česte mušterije naši ljudi zaposleni u inostranstvu. Veoma često ručno radi narodne nošnje za kulturno-umjetnička društva. Imala je veoma dobro posjećenu izložbu narodnih rukotvorina u Muzeju Semberije u Bijeljini. Redovno učestvuje na sajmovima turizma i poljoprivrede. Od nedavna je počela da svoje znanje i iskustvo prenosi na mlade. Šest djevojaka se odlučilo da uče kod ove vrijedne i darovite žene kako se tka, plete, veze. Njih šest su članica folkorne grupe iz Dvorova i sada se voljne da uče pjevati izvorne narodne pjesme.

– Kakvi su planovi? – bilo je naшe posljednje pitanje Višnji Mandić.

– Sretna sam jer radim ono što volim. Sve više se okrećem izradi narodnih nošnji. Planiram izgraditi jednu brvnaru – etno kuću u Banji Dvorovi. U njoj ću smjesiti radionicu i prodaju svojih proizvoda. Moj posao me ispunjava zadovoljstvom. Nastaviću da sve što znam raditi prenosim na mlade djevojke. Srećna sam što ima zainteresovanih za to. A izvornu narodnu pjesmu nipošto neću zapostaviti. Kroz pjesmu sam upoznala mnoge divne ljude i to je ono što me veže sa starim zavičajem.

Tako govori žena koja je iz brdsko planinskih krajeva stigla u sembersku ravnicu. Nije zaboravila zavičaj, ponosi se narodnim nošnjama iz okoline Sarajeva, ali prihvatila je ljude, običaje, patke, guske, svinje i sve drugo što predstavlja milje novog zavičaja – Semberije.

Odbornici Skupštine grada Bijeljina povodom Dana oslobođenja dodijelili su Udruženju građana „Sarajevsko polje“ iz Dvorova u znak prznanja za očuvanje izvorne kulturne tradicije – bronzanu medalju „Filip Višnjić“ .

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*