Home » Stočarstvo » Magarac – malo zahtjevna životinja

Magarac – malo zahtjevna životinja

Neopravdano postao simbol gluposti

Pravda za magarca

U prirodnom rezervatu Zasavica u Mačvi proizvodi se sir od magarećeg mlijeka. Njegova cijena je toliko visoka da se s njom ne može mjeriti cijena bilo koje druge vrste sira kod nas. A Dimitrije Savić iz sela Vranjaka kod Modriče nabavio je i počeo uzgajati – magarce.

Magarac (Aquus asinus asinus) je nekada u brdsko planinskim krajevima bio poprilično zastupljena domaća životinja. Danas više nije. To je plemenita živoptinja kojoj su ljudi pripisali, sasvim neopravdano, glupost kao karakteristiku. Ova životinjska vrsta je rasprostranjena na svim merdijanima. Inače, izvorni oblik je afrički magarac. Bio je prva životinja koju je čovjek koristio za nošenje tereta. Kasnije su ga zamijenili konji – brži i snažniji. Nije beznačajna činjenica da magarac može izdržati duže bez vode i hrane nego konj. Njegovi daleki preci vode porijeklo iz suvih područja.  Kopita su mu prilagođena kamenoj neravnoj podlozi. Daju mu siguran oslonac, ali nisu pogodna za trčanje. Ne odgovara im vlažna klima. Mogu da požive do četrdesetak godina.

Ova domaća životinja nije zahtjevna. Jede sve što nađe  na livadi tako da ne dozvoljava da zapušteno zemljište osvoji korov. Zimi im ne treba štala.

Gajenje magaraca je posao koji ima ekonomsku dimenziju. Meso ovih životinja je izvanredno. Mlijeko – isto tako. U nekim krajevima litar magarećeg mlijeka, koje ima ljekovita svojstva, košta čak 40 evra, a sir od magarećeg mlijeka nevjerovatnih hiljadu evra po kilogramu. Za jedan kilogram sira potrebno je oko 25 litara mlijeka. Nauka tvrdi da je magareće mlijeko najsličnije majčinom i da usporava starenje.  Ukoliko se koristi za mazanje po koži, predstavlja izvanrednu preventivu protiv nekih ozbljinih kožnih bolesti.

Uz sve ovo, magarac može korisno poslužiti za prenošenje manjih tereta, pogotovu u brdskim i kamenitim krajevima, te za čuvanje ovaca.

Ne tvrdimo da bi magarci mogli preporoditi naše stočarstvo, ali ima dosta razloga da se ova domaća životinja više gaji na našim prostorima.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*