Home » Razno » Knez Ico od Posavine

Knez Ico od Posavine

Drugi pišu, Angelina Vasović – Milikić u„Glasu Srpske“

Iako je uspješan poljoprivrednik, Ilija Ico Stanković iz Obudovca kod Šamca u svom kraju, ali i mnogo šire, nije poznat samo po punim ambarima, već po brojnim pozorišnim ulogama koje je ostvario u proteklih 40 godina.

Ilija Stanković

Ovaj šezdesetpetogodišnjak kaže da se u najvećem srpskom selu u Posavini nije teško baviti nekom vrstom kulturnog rada jer je Obudovac od davnina poznat po poštovanju tradicije, običaja i kulture.

Podsjeća da je prva Svetosavska besjeda u Obudovcu održana 1895. godine o čemu svjedoči pozivnica iz tog doba štampana u Pančevu.

Kao dijete sam zavolio folkor, a onda i glumu. Sa 16 godina, kao član Dramske sekcije SPKD „Prosvjeta“, dobio sam glavnu ulogu u predstavi „Knez Ivo od Semberije“. I dan danas mi je to omiljena uloga i gotovo čitav tekst i sada znam da izgovorim napamet – započinje priču doajen obudovačkog glumišta, kojeg mnogi zovu i Knez Ico od Posavine.

Prema njegovim riječima, od tada do danas imao je oko 45 uloga i većinom glavnih. Kaže da su mu sve predstave u kojim je glumio jednako važne i drage, ali ipak izdvaja „Sabirni centar“, „Klaustrofobičnu komediju“, „Seoskog kulaka“, „Nužnu odbranu“.

Ico, kako ga odmila zovu, tvrdi da je mogao da završi tri fakulteta, s obzirom na to da je sa lakoćom učio tekstove, ali, nažalost, nije završio ni  srednju školu zbog bolesti.

Kasnije je preuzeo roditeljski posao, bavio se poljoprivredom, a uz to je glumio, prvo u dramskoj sekciji, a potom i u Amaterskom dramskom studiju u Obudovcu.

– Kad dobijem tekst, ja ga najbrže učim radeći na njivi ili oko kuće. A kad ga naučim onda odglumim svoju ulogu kao da je ispred mene mnogo ljudi, a ne duvan ili kukuruz – objašnjava Ico svoju ljubav prema glumi.

Kaže da je najteže glumiti pred svojom publikom, valjda zato što je godinama osvajao, dok je na kraju nije potpuno osvojio. To je isto uradio, zajedno sa svojim kolegama, na „daskama koje život znače“ i u Prijedoru, učestvujući na „Kočićevoj srpskoj sceni“, u Trebinju na Festivalu festivala, Međunarodnom festivalu pozorišta u Pačetini, Ohridu i drugom mjestima.

Kada bi se ponovo rodio, u svom životu ne bi mnogo mijenjao. Opet bi bio sve ono što je bio tokom proteklih godina, poljoprivrednik, glumac, član folkorne sekcije, fudbaler, dobrovoljni vatrogasac.

– Postoji ipak nešto što bih promijenio. Toliko godina sam radio sve i svašta, a nemam radni staž. Iskreno, mislim da sam ga, sve ovo radeći predano i s ljubavlju, zaslužio – zaključuje Ico Stanković.

Sufleri

Ilija Ico Stanković priznaje da na sceni jedino ne voli suflere jer ga oni, kako kaže, samo zbunjuju.

Facebook Komentari

2 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*