Home » Lov » Januar u lovištu

Januar u lovištu

Prihrana divljači

Zimski uslovi

Lov samo još formalno traje i to uglavnom na primjerke koji su za odstrel, a iz ko zna kojih razloga to ranije nije učinjeno. Ako su visoki snjegovi, divljač se teško kreće i lovci i krivolovci nikako ne bi smjeli koristiti njihovu nemoć za izlovljavanje. Treba se ponašati kao pravi zaštitar u lovištu. Sa predatorima – oprez. Oni u ovo doba godine mogu nanijeti velike štete u lovištu. U uslovima Republike Srpske posebna pažnja mora se posvetiti sitnoj divljači, posebno jarebicama i fazanskoj divljači. Misli se, prije svega, na dovoljno hrane u lovištu.

Oštre zime sa visokim snijegom, što je bio slučaj prošle godine, itekako desetkuju jata jarebica u ravničarskim krajevima. Hranilišta su upadljiva, jarebice se sakupljaju u jata i izgladnjele lako postaju plijen predatora. Neki stručnjaci preporučuju lovcima da, kada su tako oštre zime, hvataju jarbice i nose ih u zimovnike. Ali, one su veoma osjetljive i u zimovnicima mogu da pretrpe velike štete. Ove ptice veoma teško podnose zatočeništvo i zahtjevne su kada je u pitanju ishrana, svjetlost, zaklon, mir i dr. Ako zimovnici u koje su smještene imaju izvor svjetlosti, one strahujući od zatočeništva kidišu ka svjetlu, nastojeći da se dokopaju slobode i tada dolazi do međusobnog ranjavanja pa i smrtnog stradanja jarebica. U takvim situacijama postavlja se jaka sijalica ispod koje je hrana. Ali, nagon za slobodom i kretanjem u prirodi je toliko jak da mnogi stručnjaci ne savjetuju lovcima zimovnike kao prihvatljivo rješenje.

I na kraju, ma koliko lovci bili prijatelji prirode, zimu treba realno prihvatiti i pripaziti kako se ponašati kada hladnoća „prolazi kroz kosti”. Jer, promrzlost može biti kobna. Kada organizam počne gubiti bitku sa hladnoćom, dolazi do promrzlosti, dijelovi tijela se ustvari smrzavaju. Tijelo se postepeno „predaje”. To obično počinje sa ekstremitetima te nosem, ušima, prstima na nogama i/ili rukama, a širi se na obraze, ruke i noge. Dok ne stigne stručna pomoć, žrtvi treba ugrožene dijelove tijela održavati u što toplijem stanju. Prste i šake gurnuti pod pazuha, između butina ili u usta. U početku temperatura se može podići djelimično pregibanjem prstiju ruku i nogu. Preventiva je, ipak, najbolji lijek. Odijevanje u tako hladnim uslovima treba da bude slojevito i sve učiniti da se izbjegne prisustvo vlage. Jer, ne zaboravite, vlažna koža se hladi 25 puta brže od suve!

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*