Home » Razno » Aleksandra je prva darivana

Aleksandra je prva darivana

Tekst i snimci: Gavrilo Antonić

Krštenje

Zavičajni klub Zagoni, koji okuplja mještane tri mjesne zajednice sa područja sela Zagoni ( Donji Zagoni, Zagoni i Kovačići) je, još prošle jeseni na svom redovnom okupljanju u septembru mjesecu, pokrenuo aktivnost na poboljšanju demografskog stanja na svom području. Naime, Klub je donio odluku o novčanom darivanju sa po hiljadu konvertibilnih maraka svakog trećeg novorođenčeta čija porodica trajno živi na području Zagona.

U utorak, 8. januara 2013. godine u Crkvi u Zagonima obavljeno je krštenje trećeg novorođenog djeteta u porodici Jovice i Slađane Vujić iz Gornjih Zagona. Ovaj mladi bračni par, nakon dva sina, nedavno je dobio i kćerku Aleksandru. Prilikom krštenja male Aleksandre u zagonskoj Crkvi predsjednik Skupštine Zavičajnog kluba proto Slavko Maksimović je, u ime zavičajnog udruženja, darivao treće novorođenče sa hiljadu konvertibilnih maraka, a njenoj braći Branislavu i Cicanu uručio novogodišnje paketiće.

„Mi smo ovu aktivnost na darivanju trećeg djeteta objavili na našoj Zavičajnoj večeri koja se održava prvog vikenda u septembru mjesecu. Evo danas smo u prilici, na radost ove porodice i svih nas, da počnemo sa njenom realizacijom“, istakao je tom prilikom proto Maksimović. „Naš cilj je da kroz ovu aktivnost na konkretan način pomognemo i ohrabrimo mlade bračne parove, koji su trajno nastanjeni na području Zagona, da se odluče na rađanje i širenje porodice. Naša sela se, nažalost, prazne i to je proces koji nije od juče. To je nešto što se dešava duži vremenski period. Ovo je naš mali, skromni doprinos nastojanjima da se taj proces zaustavi i krene u drugom smjeru. Srećni smo što danas možemo da podijelimo radost sa porodicom Vujić i što mogu da u ime Kluba uručim ovaj skroman poklon. Porodici Vujić čestitam dobitak i želim da ovakvih srećnih trenutaka u budućnosti bude još više“, naglasio je proto Maksimović.

Početak tradicije

Zavičajni klub Zagoni osnovan je u novembru 2010. godine, neposredno nakon proslave 150 godina postojanja Škole u Zagonima. Organizovanje povremenih, periodičnih ili tradicionalnih manifestacija kulturnog, sportskog ili zabavnog karaktera i obilježavanja značajnih datuma vezanih za istoriju i tradiciju Zagona su samo neke od aktivnosti Zavičajnog kluba. Kako ističu u ovom zavičajnom udruženju član Kluba može biti svaki građanin koji je rođen, čiji je roditelj iz Zagona, ko se doselio u ovo mjesto ili onaj ko radi na području ove tri mjesne zajednice. Već treću godinu zaredom, pa tako i ove godine, članovi Kluba namjeravaju da održe vaskršnju manifestaciju „Tucijada“, pomen parastos poginulim borcima ovog kraja, a u planu je i zavičajno okupljanje prvog vikenda u septembru mjesecu pod nazivom „Zavičajni dan“.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*