Home » Stočarstvo » Tri jagnjenja za dvije godine

Tri jagnjenja za dvije godine

Portreti naprednih stočara

Jevtići

Kako se u nerazvijenim krajevima od poljoprivredne proizvodnje može lijepo živjeti najljepše ilustruje primjer Predraga Jevtića iz sela Božići kod Skelana. Ovaj uzorni ovčar, poljoprivredni tehničar po struci, opredijelio se za gajenje visokoproduktivne francuske rase “L ile dee France”, koja je bila potpuno nepoznata u srebreničkom kraju. Istina, dosta je dobrih ovčara u okolnim selima, ali Predrag Jevtić ih je prevazišao.

Počeo je 1999. godine, kada je kupio tri ovce i jednog ovna na Vojnoj ekonomiji u Karađorđevu. Sada njegovo stado broji 50 grla. Jaganjce zalučuje sa dva do dva i po mjeseca starosti, ovce su oslobođene i poslije pojačane ishrane već kroz 35 do 40 dana slijedi oplodnja. Kod njega nije rijetkost da ovca donese na svijet dva pa i tri jagnjeta.

– Svakodnevno se mora puno raditi oko ovaca. Jer, u pitanju je zahtjevna rasa, koja traži konfor i kvalitetnu ishranu. Ništa ne prepuštam slučaju. U poslovima mi pomažu otac Radan, supruga Nikolina i tri sina, Nemanja, Nenad i Vasilije. Najviše poslova je, naravno, u sezoni jagnjenja. Hranu za svoje stado obezbjeđujem sa četiri hektara vlastite i 10 hektara zemlje uzete u zakup. Pod detelinom su dva hektara. Ove godine sam imao tri otkosa jer je suša bila velika. Morao sam dovoziti vodu u cisterni jer je suša zaprijetila da uništi čak i korijen deteline! – priča nam Predrag Jevtić.

U gradu svjetlosti

Ovaj uzorni ovčar kontinuirano obezbjeđuje remont stada. Svake godine otprilike deset odsto starih ovaca ustupa mjesto mladim grlima. Oplodnja je prirodna. Ima dva ovna, koji su odvojeni. Njegova iskustva govore da je optimalno na jednog dobrog ovna imati 20 do 25, a kada su mladi ovnovi onda je to 10 do 12 ovaca. U svom ovčarniku primjenjuje sve što sazna iz savremene tehnologije gajenja ovaca. Da bi proširio svoja znanja iz ovčarstva putovao je i u Francusku, u postojbinu rase koju usgaja. Na to studijsko putovanje išao je u organizaciji Međunarodne organizacije UNDPI u čiji se program uključio.

Predrag Jevtić svake godine izlaže svoje ovce i ovnove na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu „Interagro” u Bijeljini. I uvijek se vraća kući sa priznanjima. Prije dvije godine njegov ovan je bio – šampion sajma, a prošle godine kolekcija njegovih ovaca se pozlatila.

Facebook Komentari

One comment

  1. moze li broj telefona od jevtica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*