Home » Stočarstvo » Pramenka sa Vlašića

Pramenka sa Vlašića

Prilog za uzgajivače ovaca

Foto www.fao.org

Veliki je broj rasa ovaca na bosanskohercegovačkim prostorima. Jedna od njih je i pramenka – rasa kombinovanih proizvodnih karakteristika. A to znači da je cilj uzgaja – meso, mlijeko i vuna. Grla ove sorte se kreću oko 45 kilograma žive vage s tim da su ovnovi teži – 60 do 65 kilograma. Kada je riječ o mliječnosti odmah treba istaći da je na relativno mala i da znatno oscilira, od 70 do 100 litara u laktaciji, koja traje oko šest mjeseci. Mliječnost u velikoj mjeri zavisi i od obima i kvaliteta ishrane. Otporna je i izdržljiva.

To je autohtona bosanskohercegovačka rasa, čvrste građe. Po dugim pramenovima dobila je ime. Nekada je bila raširena u cijeloj Evropi, a sada je najzastupljenija u balkanskim zemljama. Po mišljenju stručnjaka to je primitivna rasa ovaca, slabih fizioloških svojstava jer je nastala u oskudnim uslovima ishrane i njege. I danas se najčešće gaji na ekstenyivan način. Potiskuju je produktivnije rase.

Runo ove rase je teško od jedan i po do dva kilograma, boja vune je najčešće bijela, rjeđe mrka pa i crna.

Plodnost je relativno dobra. Na 100 ovaca u priplodu dobije se od 100 do 110 jagnjadi težine od dva do četiri kilograma. Koliko će jagnje biti teško mnogo zavisi od ishrane ovce – majke u periodu bremenitosti. Svakako treba naglasiti da su jagnjad otporna i da im je smrtnost veoma niska. Vlašićka pramenka je kasnostasna rasa ovaca, rast završava u četvrtoj godini, a dviske ulaze u priloplod u starosti od godine i po.

U Bosni i Hercegovini se gaji određen broj sojeva pramenke. Oni su nastali u različitim klimatskim i uzgojnim uslovima.  Posebno je popularan vlašićki soj. Ovce tog soja najčešće se gaje na području Travnika, odnosno na planini Vlašić i njenim obroncima na nadmorskoj visini  od 800 do 1.200 metara. Vlašićka ovca spada u red najkrupnijih sojeva pramenke. Visina grebena odraslih ovaca je 65 do 67, a ovnova 72 do 74 centimetra.

Ovnovi ovog soja ovaca karakteristični su po razvijenim rogovima.  Ne baš rijetko i ženke imaju razvijene rogove.

Pored vlašićkog poznati su sjenički, svrljiški i šarplaninski soj.

Facebook Komentari

One comment

  1. zanima me cjena za 4 zenski jagnjadi i jedno jagnje musko za uzgoj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*