Home » Pčelarstvo » Naš med uskoro na evropskom tržištu

Naš med uskoro na evropskom tržištu

www.suprs.info

Kis Veldkamp i Krist Smikens

Предсједник Савеза пчелара Републике Српске Радивоје Максимовић изјавио је да би до марта наредне године могли бити створени услови за извоз нашег меда, у чији су се квалитет могли увјерити веома захтјевни потрошачи у земљама Европске уније.

 На стручном предавању за стотињак пчелара и воћара регије Семберија и Мајевица, које су заједнички организаволи Савез и  Удружење угљевичких пчелара ,,Мајевичка кошница“, Максимовић је изјавио да лагано нестају све досадашње баријере за извоз меда.

– До прољећа би требало да буде завршена акредитација лабораторија као што је Ветеринарски Институт Репубике Српске ,,Dr Васо Бутозан“ и Завод за заштиту здравља РС у Бањалуци, истакао је Максимовић у изјави за медије.

До тада би требало, додао је, израдити мониторинг план резидуа у намiрницама док би пчеларска удружења требало да имају добро организоване базе података, како би се надгледао процес производње од кошнице до пунионице .

– По завршетку овог обимног и вишеструко значајног посла добиће се права слика о пчеларском сектору Републике Српске, истакао је Максимовић.

Као велику предност домаћег меда он је истакао цијену и квалитет ове намјернице која се користи као храна и лијек.

– Скоро да нигдје нема као у Републици Српској и БиХ  да се за десет  до 19 марака добије килограм тако квалитетног меда, истакао је Максимовић додајући да су се и Хоlандски стручњаци увјерили у квалитет ове намiрнице.

Posjetioci predavanja u Ugljevičkom Centru za kulturu

Oво је потврдио и стручњак из Савеза пчелара Холандије Кис Велдкамп који каже да су прошле године у Краљевину однијели узорке меда са ових простора и да су били веома задовољни.

 –  Од 22 узорка које смо узели од овдашњих произвођача и са различитих мјеста, па чак и мед из ресторана и кафе-барова који се користи уз чај, 20 је било сто постотно квалитетно, појаснио је Велдкамп.

Његов колега Крист Смикенс говорио је на предавању пчеларима и воћарима регије Семберије и Мајевице, које је одржано у угљевичком Центру за културу, о значају пчела у опрашивању.

– Пчелари и воћари треба да буду најбољи пријатељи јер једни без других  не могу, истакао је Смикенс и појаснио да су ове године лошу воћарску сезону у Холандији умногоме спасле пчеле.

Воћњаци, додао је, у којима су у вријеме цвјетања биле смјештене кошнице са пчелама имали су за трећину већи род него они без пчела.

– Зато су воћари плаћали 20 евра седмично пчеларима за сваку кошницу у вријеме цвјетања воћа, које траје око три седмице, истакао је Смикенс додајући да зато воћари морају да воде бригу о правилној употреби хемије у вријеме цвјетања док су пчеле у улози опрашивача.

Предсједник угљевичког Удружења воћара ,,Еко-воће“, Тутњевац, Дарко Милошевић каже да у Угљевику, општини у којој је на око двије хиљада хектара засађено 800 хиљада воћки, углавном шљиве, одавно није било помора пчела захваљујући сталној едукацији воћара.

– Раније је било проблема, али од прије четири године од када су се воћари удружили имали смо више од 20 савјетовања на којим смо  често  истицали питања употребе хемије у право вријеме и на прави начин, каже Милошевић.

Он каже да му је драго што су Холанђани дошли да пренесу своја искуства овдје како би имали успјешнију производњу воћа и меда.

– Тамо изнајмљују своје кошнице воћарима и мислим да таква идеја може да заживи и код нас јер би тако воћари више водили рачуна о пчелама док би корист била обострана, рекао је Милошевић и додао да ће ускоро организовати састанак воћара и пчелара на којем би се утврдила заједничка производна стратегија.

 

Facebook Komentari

One comment

  1. Zanimljlivo, gospodin Kees Veldkamp mi je bio na izdavanju diploma za pcelara (zavrsila sam kurs nedavno), nisam znala da se on zanima i za pcelare van Holandije. Pohvalno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*