Home » Razno » Ministar poručuje

Ministar poručuje

Miroslav Milovanović

Поштовани пољопривредници

Након 2011. године, у току које је била изражена дуготрајна суша, 2012. годину карактерисале су екстремне природне непогоде које су изразито негативно утицале на пољопривредну производњу. Обилне сњежне падавине проузроковале су штете на сточарским објектима и пластеницима/стакленицима, априлски мраз нанио је значајне штете на воћњацима и поврћу, као и изненадне сњежне падавине у мају.

Од јула мјесеца наступила је дуготрајна суша, која је трајала до октобра. Процјене су да су штете, само на усјевима кукуруза, који је основна компонента у сточној храни, од 50-70% рода. Све ово довело је до тога да су Влада РС и ресорно Министарство уложили додатне напоре како би помогли пољопривредним произвођачима. Донесене су и конкретне мјере. Између осталог, Јавно предузеће „Робне резерве Републике Српске „ а.д. Бања Лука,због тешких услова у пољопривреди изазваних дуготрајном сушом, продужило је рок за плаћање обавеза, корисницима подстицајних средстава, по основу преузетог регресираног минералног NPK ђубрива, дистрибуираног за потребе прољетне сјетве у 2012. години, до 31.03.2013. године. Извршена је Јавна набавка регресираног минералног NPK ђубрива за потребе јесење сјетве у 2012. години, у количини до 10.000 тона, са роком плаћања обавезе за кориснике подстицаја до 01.09.2013. године. Задужено је Министарство финансија да са пословним банкама, микрокредитним фондацијама и Агенцијом за банкарство Републике Српске постигнe споразум о одобравању ванредног грејс периода за отплату свих текућих намјенских пољопривредних кредита, максимално 12 мјесеци, почевши од 01.10.2012. године. Влада Републике Српске тражи од представника Републике Српске у Савјету министара да обнове иницијативу према Савјету министара за увођење плавог дизела за потребе пољопривредника, затим доношење одлуке о диференцираној стопи пореза на додату вриједност за репроматеријал у пољопривреди (сјеменска роба, минерална ђубрива, средства за хемијску заштиту) у висини од 7% и увођење нулте царинске стопе на увоз житарица и уљарица које се користе за исхрану стоке. Инвестицоно-развојна банка Републике Српске задужена је да креира нову кредитну линију за пољопривреднике, којом би се дозволила ресруктурисања дуговања према комерцијалним банкама у комплетном износу.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде ће до краја текуће године припремити коначан текст Правилника о условима и начину остваривања подстицајних средстава за развој пољопривреде и села у 2013. години. Упутили смо крајем протеклог позив пољопривредним произвођачима и удружењима да се активно укључе и да доставе своје приједлоге, како би назначени документ био прихватљив за све учеснике у аграру

Основи економске политике Републике Српске за наредну годину значајно су базирани на развоју пољопривреде. Сматрам да би наши пољопривредни произвођачи требало да буду задовољни, јер су средства која ће им бити на располагању у сљедећој години повећана за 28 милиона конвертибилних марака. Она ће бити употријебљена како би се измирио дуг према пољопривредницима за 2012. годину. Уз то, биће им на располагању још 60 милиона конвертибилних марака, који ће бити исплаћивани по захтјевима пољопривредника у првом кварталу 2013. године

Нећемо одустати од најављених пројеката. Један од озбиљнијих је и наводњавање. Са Израелом смо већ направили одређене партнерске односе и с њиховим државним предузећем које се бави тим пословима,. На бази њихових искустава потписали споразуме, протоколе о сарадњи. Све је то у завршној фази израде, нарочито када је ријеч о пројектној документацији за изградњу главног вода за наводњавање. Са задовољстрвом могу да истакнем да смо у завршној процедури око обезбјеђења кредитних средстава за финансирање тог пројекта. Имамо већ обезбјеђено 20,5 милиона долара кредитних средстава, такође за послове наводњавања.

Што се тиче пројекта набавке јуница, ни од њега нисмо одустали. За сада имамо информацију да су потребе негдје око 3.000 јуница. Ићи ћемо у поступак расписивања јавног позива за набавку висококвалитетних стеоних јуница и то ће сигурно бити реализовано током сљедеће године.

Циљ нам је да и на тај начин млађим људима омогућимо да остану на селима, да се интензивније укључе у пољопривредну производњу и да им она буде трајни и доминантни извор прихода.

На крају желим рећи да Владу Републике Српске, министарство на чијем сам челу, као и све учеснике у пољопривредној производњи у наредном периоду чека интензиван рад и много активности.

Ми морамо искористити сировинску базу и све остале предности које имамо како би се пољопривредна производња унаприједила, а самим тим и постала стуб развоја Републике Српске, а тиме и Босне и Херцеговине.

Свим пољопривредницима желим срећну и успјешну 2013. годину,као и предстојеће новогодишње и божићне празнике. Надам се да ће година бити родна и да ће нас мимоићи временске неприлике. Министарство и ја, као министар, ту смо да помогнемо колико год је у нашој моћи.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*