Home » Lov » Izbor psa „svinjara“

Izbor psa „svinjara“

Miris divljih svinja

Njemački lovni terijer

Teško je govoriti o uspješnom lovu na divlje svinje bez dobrih lovačkih pasa.   Dobri „svinjari“ su na cijeni kod lovaca koji se bave lovnom kinologijom. A obuka pasa predodređenih za ovu vrstu lova je posao koji traži dobro poznavanje  pasa i ne trpi bilo kakve improvizacije. I lovu na divlje svinje najviše se koriste njemački terijeri, alpski brak jazavičari, kratkonogi i dugonogi goniči. Koju rasu lovačkih pasa će lovci odabrati često zavisi i od tipa lovišta i nadmorske visine. U planinskim lovištima Republike Srpske pa i cijele Bosne i Hercegovine najviše se koriste dugonogi goniči. Među psima „svinjarima“ najviše je srpskih goniča i bosanskih baraka, a mnogo manje su zastupljeni posavski goniči, „trobojci“, te istarski kratkodlaki i oštrodlaki goniči. Alpinci su rijetki u našim lovištima jer su skromno zastupljeni u ukupnom fondu lovačkih pasa. Ima još jedna rasa lovačkih pasa koja se dokazala u lovu na divlje svinje – slovački kopov, ali to je rijedak pas na našim prostorima.

 Krv nije voda

Lovci koji se opredijele za terijere već prilikom nabavke šteneta moraju da vode računa da je ono potomak lovačkih pasa koji su generacijama lovili divlje svinje. Najbitnije je da su preci ispitani u svestranom radu, s maksimalnim njuhom i željom za traženje i, što je posebno bitno, vrhunskom orjentacijom.

Štene od malih nogu treba zainteresovati za miris svinja, što se čini svinjskim nogama ili kožom divlje svinje. Kada to štene prihvati, svinjska koža se objesi o drvo na visinu da se ne može dohvatiti. Štene treba da laje i dužina lajanja se postepeno povećava. Kasnije se uči  traženju kože. Kada je štene pronađe obavezno treba da dobijene neku nagradu.

 Kad malo poodraste, štene treba,  s vremena na vrijeme, voditi na teren, gdje ima svježih tragova divljih svinja. U toj fazi obuke ne smije biti kontakta divlje svinje i mladog psa.

Velika greška je puštati psa na domaće svinje. Mnogi uživaju u tome da pas „hvata svinju“ jer taj pas je „borac“. Na taj način se proizvede – lovno neupotrebljiv pas – kategorični su lovni kinolozi.

Bez prevelike hrabrosti

Sa navrešenih devet do deset mjeseci pas se postepeno pušta u gater, koji ne smije biti tijesan. Dužina i širina trebaju biti bar po 150 metara, a teren treba da je obrastao visokom šumom u gustišem. Najkraće rečeno, treba da je što sličniji staništima divljih svinja. U gateru treba da je čistokrvna divlja svinja koja bježi. Za takvu obuku najbolje je nazime, koje će pobuđivati psa da goni tu vrstu divljači. Nije dobro da mladi pas može uhvatiti nazime. Ukoliko do toga dođe, obuku odmah treba prekinuti. Ponovili se to, treba preći ma obuku uz korišćenje krupnijeg primjerka divlje svinje. Ukoliko mladi pas nastavi da hvata i krupnije svinjče, to nije dobro, s tim psom će se u prirodi teško loviti, jer će najvjerovatnije brzo nastradati kada naleti na nekog krupnijeg vepra ili krmaču. Jer, da bi se dobio kvalitetan „svinjar“ sa svim željenim osobinama, potrebno je u njemu razviti saznanja šta je njegova uloga i pravi rad u lovu na divlje svinje. A to nije lako, to traži sistematsku i kontinuiranu obuku.

Ako pas dobro pretražuje teren, brzo pronalazi divlju svinju i istrajno je oblajava, ako je pokrene i glasno prati  (ne napušta je četvrt do pola sata)  – uspjeli smo. Od takvog psa se može očekivati da bi mogao biti upotrebljiv u lovu na divlje svinje.

 Otkrivanje svježeg traga

 Sljedeća faza obuke je  grupni lov na divlje svinje. Vlasnik vodi svog psa i ne pušta ga sve dok ne otkriju svjež trag divlje svinje. Slijedi puštanje psa, koji treba da nađe divlju svinju i potjera je. Najbolje je da se divlja svinja pred njim odstrijeli. Ukoliko se takva situacija omogući više puta, biće to veoma značjno za obuku i sazrijevanje lovačkog psa.

Međutim, u prirodi pas nailaze na tragove druge divljači, na primjer srna. Ukoliko pas potjera srnu, odmah ga treba prekinuti i skloniti s traga. Nažalost. među lovcima ima i onih koji su i krivolovci i oni su spremni čak da pucaju na srnu i tajno je odstrijele. Takav pas, čim se to desi dva – tri puta, tjeraće sve, samo ne divlje svinje.

Lovci koji se ozbiljnije bave obukom pasa za lov na divlje svinje postići će vrijedne rezultate ukoliko izvode svoje ljubimce na ispit urođenih osobina. Na takve ispite pas može da krene već sa desetak mjeseci starosti.

Dobro obučeni „svinjari“, uz dodatnu obuku, razvijaju instinkt krvosljednika. Pas prati ranjenu svinju i po nekoliko kilometara.

Inače, lov na divlje svinje bez lovačkog psa nije – lov!

Sve je više dobrih gatera

Kada se u nekom lovištu izgradi gater, veoma brzo se vide rezultati u obuci lovačkih pasa. Ubrzo poslije prvih susreta, pas se navikne na miris divlje svinje. Agresivno ponašanje ove divljači ga razdražuje. Kasnije, u prirodi pas isto tako dobro pokreće i oblajava divlju svinju, a kada se ona pokrene i počne da bježi, uporno je goni.

Posljednjih godina u više naših lovišta poboljšani su uslovi za obuku „svinjara“. Sasvim pristojno opremljene gatere dobili su lovci u Kozarskoj Dubici, Bijeljini, Foči… Tako će pasionirani lovci na divlje svinje moći mnogo lakše da pripreme pse za lov na divlje svinje ali i za utakmice u radu.

Facebook Komentari

14 komentara

  1. kupio bi dobrog svinjara.

  2. kupio bi dobrog svinjara.

  3. imam brak jazavcara i pravi je svinjar ubijeno je pred njim oko 5 do 6 svinja

  4. imam brak jazavcara i pravi je svinjar ubijeno je pred njim oko 5 do 6 svinja

  5. kolka cjena dobro obucenog psa na divlje svinje

  6. kolka cjena dobro obucenog psa na divlje svinje

  7. Kupio bi dobrog svinjara pod garanciju

  8. imam ja dobrog svinjara, pojeo mi je dosad 4 svinje najvise voli na lešo

  9. imam ja dobrog svinjara, pojeo mi je dosad 4 svinje najvise voli na lešo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*