Home » Aktuelnosti » Prilika za obnavljanje poljoprivredne mehanizacije

Prilika za obnavljanje poljoprivredne mehanizacije

Egipćani kupuju polovne traktore u Semberiji

Otkup u toku

Posljednjih mjeseci u Semberiji su se pojavili kupci starih traktora iz Egipta. Dolaze lično, ali mnogi se opredjeljuju za kupovinu preko posrednika iz Federacije Bosne i Hercegovine. Tržište „polovnjaka” funkcioniše, interesovanje je veliko iako se često radi i traktorima starim po 30 pa i 40 godina. Mogu da se prodaju čak i kada su pokvareni, valjda, za rezervne dijelove. Egipćani najčešće traže i najbolje plaćaju traktore Industrije motora Rakovica, kojih je najviše u Semberiji. Oni se najmanje griju u radu, a to je za egipatske klimatske uslove itekako važno.

Kupci iz Egipta nisu probirljivi. Ne pitaju za godinu proizvodnje. Samo im je bitno da nije pukao blok motora. Neki semberski poljoprivrednici su prodali traktore koje godinama ne upotrebljavaju. Ali, ima ih koji  nisu mogli odoljeti dobrim ponudama na kućnom pragu pa su se opredijelili da prodaju traktore stare samo tri-četiri godine.

Egipćani su veoma korektni kupci, plaćaju odmah na licu mjesta i dolaze u seosko dvorište. Oni su se navikli na traktore iz Rakovice i godinama su ih koristili.

Ova pojava je veoma interesantna za semberske poljoprivrednike, koji uglavnom imaju stare traktore i drugu zastarjelu poljoprivrednu mehanizaciju.  Prije nego što su se pojavili kupci traktora iz Egipta Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske stimulisalo je zanavljanje poljoprivredne mehanizacije sa čak 40 odsto od nabavne cijene. Cilj je  da se obnovi zastarjeli mašinski park. Sada je ta prilika postala mnogo aktuelnija. Svaki semberski poljoprivrednik koji se opredijeli da stari traktor zamijeni novim dobiće 40 odsto sredstava od države, pozamašnu sumu od kupaca starih traktora iz Egipta i to je prilika koju ne treba propustiti. S pravom se treba nadati da mnogi semberski poljoprivrednici iskoristiti najnoviju konjukturu i riješiti se starih traktora, a nabaviti nove savremenije mašine.

Facebook Komentari

2 komentara

  1. Moji prijatelji prodaju traktor, a iz Semberije su. Kako kontaktirati te Egipćane? Nikad čula za to nisam.

  2. Svetlana Stojković

    što ovaj tekst nisi postavila na našoj grupi, moram da dođem kod tebe i da ga ukradem, upravo sad 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*