Home » Povrtarstvo » Novembar – sezona kupusa

Novembar – sezona kupusa

Kupus

Kupus je veoma rasprostranjeno povrće, a mjesec novembar vrijeme kada se sklanja sa otvorenih polja. Proizvodi kao rani i srednje rani, ali prava sezona kupusa je kada se sklone sve vrste povrće i dune sjeverac, a ždralovi najave da će uskoro snijeg. Tada se sijeku i voze glavice, a uveliko se stavlja u burad ili kace za kiseljenje, bez obzira da li se opredjeljujemo za ribanac ili za kiseli kupus u glavicama.

Evo nekoliko podataka i činjenica o kupusu, koje, možda, niste znali:

* Kupus je kultivirana zeljasta biljka, nastala selekcijom divlje biljke u dugom vremenskom periodu. Divlji kupus upotrebljavali su za hranu narodi evropskog obalnog područja još u praistorijsko doba, a stari Sloveni su otkrili postupak kiseljenja koji se zadržao sve do današnjih dana.

* Kupus se može gajiti i kao postrni usjev. Sjetva sjemena u leje za proizvodnju rasada neće zakasniti sve do 10. juna. Optimalna temperature za rast rasada je 15 do 17 stepeni. Uzgaja se u dobro pripremljenim otvorenim lejama, na plodnom supstratu, koji se pravi od tri dijela ygorelog stajnjaka i dva dijela zemlje.

* Kalorijska vrijednost kupusa je veoma niska – 24 kcal na 100 g. Prosječno sadrži 92,52 odsto vode, 1,21 odsto proteina, 0,18 odsto masti i 2,3 odsto dijetetskih vlakana. Bogat je vitaminom C (42 mg na 100 g) i beta-karotenom (provitamin vitamina A), a zatim slijede minerali: kalijum, željezo, magnezijum, sumpor i bakar.

* Dokazano je da se sokom od svježeg kupusa može uspješno liječiti čir na želucu i upala debelog crijeva. Kupusom se u organizam unose najaktivniji elementi za održavanje biološke ravnoteže organizma i za njegovu odbranu od raznih bolesti. Bogat je celulozom koja poboljšava probavu.

* Dugotrajnim kuvanjem kupusa smanjuje se njegova nutritivna vrijednost, pa se preporučuje stavljati ga u vruću umjesto u hladnu vodu.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*